Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Stara planina, Babin zub


Tajna mesta i priče o prirodi

 

Lepa mesta u Srbiji


Stara planina

Stara planina nalazi se na granici sa Bugarskom. Deo je Balkanskih planina. U Srbiji se pruža pravcem severozapad-jugoistok. Najviši vrh je Midžor (2169 mnv).

Konfiguracija planinskog masiva Stare planine i klimatskih uslova doprinela je očuvanju flore i faune, koja delimično potiče iz doba tercijera. Endemske vrste zauzimaju veći broj jasno razgraničenih staništa. Zahvaljujući ukupnim prirodnim vrednostima, Stara planina 1997. godine proglašena je za park prirode, sa statusom: prirodno dobro I kategorije.

Stara planina - Babin zub

Babin zub na Staroj planini

Najveći deo Stare planine pomeren je od drevnih, a i sadašnjih puteva. Na zapadnoj strani planine naselja su pretežno u podnožju, a samo nekoliko je na samoj planini. Južni delovi Stare planine gušće su naseljeni. Vrlo stara naselja nalaze se po obodu Boljevskog polja, severno od Pirota i Dimitrovgrada, kuda je prolazio krak Carigradskog druma.

Skijalište Babin zub, Stara planina

Skijalište Babin zub na Staroj planini

Na jednom od svojih prvih boravaka na Staroj planini, u starom planinarskom domu na Babinom zubu, upoznao sam hirovitu prirodu ove planine. Svaki od tih desetak januarskih dana bio je drugačiji. Doživeo sam da nakon lepog, sunčanog dana uveče zalutamo po vejavici, tražeći šumsku stazu do doma. Skijanje po maglovitoj Sunčanoj dolini prestane da prija kad se začuje zavijanje vukova. Sećam se i sunčanog dana kada smo se, noseći skije na ramenima, popeli na Midžor. Prethodne noći palo je samo malo snega, tek da pokrije zaleđenu površinu. Spust sa Midžora prema Babinom zubu bio je i najlepši i najduži, u odnosu na sve kasnije kojih se sećam.

Pogled sa Midžora, Stara planina

Pogled sa Midžora na Staroj planini

(Tekst: Z. Cvetković, fotografije: Ivica Anđelković Đela)