Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Čitluk, Mali Zvornik

Čitluk je oduvek bilo malo selo. To, međutim, nije smetalo da Donji Čitluk prisvoji deo Drine, a Gornji zauzme Amajićke njive ispod Kuta.

Sojenice na Drini, Čitluk, Mali Zvornik

Sojenice na Drini

Čitluk sam posetio u avgustu 2016. godine.

Selo Čitluk zauzelo je jedini, u obliku jednakostranog trougla, mogući prostor. Sa istoka su Culine, na severu su se visoke i strme stene Zbira i vrh Kut (590 mnv) preprečile ka Amajiću. Pravcem jugozapad - severozapad oduvek teče Drina.

Obala Drine kod Čitluka, Mali Zvornik

Obala Drine kod Čitluka

Čitluk čine dva odvojena i sasvim različita naselja: Donji i Gornji Čitluk. Donji Čitluk je, logično, kraj Drine, pa je i svakodnevni život vezan za Drinu. U pravcu Gornjeg Čitluka isprečilo se, ne suviše visoko brdo (439 mnv) - tek da ih jasnije razdeli. Gornji deo sela, zahvaljujući relativno prostranom, ravnom platou, ima više njiva i livada.

Čitluk je oduvek bilo malo selo, ili tačnije, tursko imanje. Broj domaćinstava i stanovnika, u odnosu na prošla vremena i ruralnu Srbiju, malo se uvećao. Nekada je bilo stotinak domaćinstava. Ovih dana je oko sto domaćinstava, a u selu stalno živi približno 170 stanovnika.

Panorama Čitluka sa Drine, Mali Zvornik

Panorama Čitluka sa Drine

Čini mi se da je Drina u Donji Čitluk više privlačila ljude sa strane, nego li stanovnike sela. Da je to verovatno tačno, potvrđuju sojenice na vodi, ali i nove, potpuno urbanizovane i prilično velike kuće, na samoj obali.

Vrlo lepa kuća na obali Drine, Čitluk, Mali Zvornik

Vrlo lepa kuća na obali Drine

Malo dalje je nekoliko izuzetno lepih i slikovitih brvnara, kutak porodice Sredojević iz Čitluka. S obzirom da su sve lepe reči, poput: "raj" i "oaza", odavno već zauzete, biram frazu: "za merak". Još je lepša, a njena nekadašnja i sadašnja višeznačnost, najbolje opisuje ovaj kutak.

Tradicionalne brvnare na obali Drine, umetničko delo porodice Sredojević iz Čitluka, Mali Zvornik

Tradicionalne brvnare na obali Drine, umetničko delo porodice Sredojević iz Čitluka

Svaka reka ima svoje čamce. Najčuveniji i najmelodičniji je svakako "Čamac na Tisi". Drina ima svoje regate, na kojima plovi sve što ne može da potone. Ako bih birao čamac, kojim bih se pridružio nekoj od regata, izbarao bih "drinski". Baš ovakav, kakav sam video te večeri u Čitluku.

Drinski čamac, Čitluk, Mali Zvornik

Drinski čamac

Na bavim se ribolovom, a i kad sam nekoliko puta pokušao, nisam imao uspeha. Tako jednom, obišao sam celo Crno jezero na Durmitoru, zabacujući blinker bez ikakve dozvole. Komentar vrlo savesnog ribočuvara bio je kratak i pun razumevanja: "Vama dozvola i nije potrebna!". Međutim, na obali Drine sreo sam prave majstore. Neki su došli čak iz Banata, opremljeni svim mogućim priborom za izvesno sigurne susrete sa čuvenim drinskim "kapitalcima". Nakon drinskog iskustva ne čudi da su se pojedini drinski ribolovci, bez imalo ustručavanja, uputili ka rekama Sibira i Mongolije.

Večernji ribolov na Drini, Čitluk, Mali Zvornik

Večernji ribolov na Drini

Ako putujete pravcem Mali Zvornik - Ljubovija, zastanite negde oko centra Čitluka, pa siđite do Drine. Ukoliko vam se dopadne, a hoće, ne brinite da li ćete pronaći smeštaj. Rezervacije nisu potrebne.

Brvnara: mala, lepa - dovoljna za dvoje i više dana, Čitluk, Mali Zvornik

Brvnara: mala, lepa - dovoljna za dvoje i više dana

Sela s pogledom na Drinu

 

U Čitluku žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se: