Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Železničke pruge u Srbiji

Ubrzani razvoj železničkog saobraćaja u XIX veku karakterističan je i za Srbiju. Prva pruga prošla je delom Banata, koji je tada bio u sastavu Austrougarske, 1854. godine.

Prva pruga u tadašnjoj Srbiji, na relaciji Beograd - Niš, puštena je u saobraćaj 1884. godine. Železnička stanica u Beogradu završena je 1884-85. godine. Postojeća evropska infrastruktura, uključujući i Srbiju, omogućila je da Orijent ekspres, prvi i najznačajniji evropski voz, 1885. godine počne da saobraća na relaciji Pariz - Beč - Beograd - Niš.

 

PROJEKAT

Istraživanje i dokumentovanje železničkog nasleđa na pruzi Mala Krsna - Majdanpek

Izgradnja železničke mreže u Kraljevini Srbiji počela je krajem 19. veka, izgradnjom železničke pruge Beograd - Niš, koja je puštena u saobraćaj 1884. godine. Istovremeno sa gradnjom niške pruge, izgrađena je pomoćna pruga Smederevo - Mala Krsna - Velika Plana, koja je korišćena za transport materijala za izgradnju niške pruge. Tridesetak godina kasnije, gradi se pruga Smederevo - Mala Krsna - Požarevac (1920. godina), pa zatim Požarevac - Kučevo (1927. godina). Dogradnjom pruge od Kučeva do Brodice, pa zatim od Brodice do Majdanpeka i Bora ostavarena je najkraća železnička veza od Topčidera do Prahova, Zaječara i dalje, prema Knjaževcu i Nišu. (priče s pruge)

Pruga Mala Krsna - Majdanpek

Pruga Mala Krsna - Majdanpek (Map data © 2022 Google)

 

Tehničko i arhitektonsko nasleđe na prugama Vojvodine

Prva pruga prošla je delom Banata 1854. godine. Povezala je Aninu i Oravicu u Rumuniji, pa prolazeći kroz Jasenovo i Belu Crkvu u Srbiji, završila u Bazijašu u Rumuniji.  (priče s pruge)

Železničke pruge u Vojvodini

Nekadašnja železnička mreža Vojvodine (Map data © 2021 Google)

 

Orijent ekspres prugom kroz Srbiju

Ubrzani razvoj železničkog saobraćaja krajem XIX veka karakterističan je i za Srbiju. Prva pruga u Srbiji, na relaciji Beograd - Niš, puštena je u saobraćaj 1884. godine. Železnička stanica u Beogradu završena je 1884-85. godine.

Beograd, Glavna železnička stanica

Prvi voz sa Glavne železničke stanice u Beogradu pošao je 3. septembra 1884. godine

 Tadašnja evropska infrastruktura, uključujući i Srbiju, omogućila je da Orijent ekspres, prvi i najznačajniji evropski voz, 1885. godine počne da saobraća na relaciji Pariz - Beč - Beograd - Niš. (priče s pruge)

Orijent ekspres: železnička pruga Šid - Dimotrovgrad

Orijent ekspres (Orient Express): železnička pruga Šid - Dimotrovgrad (Map data © 2021 Google)