Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

PROJEKTI, IZLOŽBE, DOKUMENTARNE REPORTAŽE

Zaboravljena Srbija


 

EDICIJA MONOGRAFIJA

Otkrivanje Srbije - Zapisi

Vreme mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža, pored nesumnjivih prednosti, donelo je previše površnih, nepovezanih i neproverenih informacija, priča i fotografija. Krećući se tim virtuelnim prostorima zaboravili smo da putujemo. Naše priče i sećanja, na neka skrivena, a lepa mesta, sve su ređa, ili ih više nema ...
U Ediciji monografija, novim, autentičnim fotografijama i pratećim tekstovima, predstavljamo teritoriju opštine i naselja, viđene očima i kamerom putopisca. (Detaljnije o Ediciji monografija)

Na putu za Araču

Na putu za Araču

........................................

PROJEKAT

Zaboravljena arhitektura banatskih sokaka

Teritorija Vojvodine, uključujući Banat, često je menjala državu. Kad god se to desilo, dolazilo je do migracija stanovništva. Neki su odlazili, drugi su dolazili. Nove vlasti donosile su svoja pravila uređenja gradova i sela, a novi stanovnici svoje potrebe, navike i običaje. Nekada uređene i prepoznatljive ambijente, vremenom zamenili su novi, stilski i u svakom pogledu, nedefinisani urbanistički i arhitektonski pokušaji. (Nepregledna tišina banatskih sela)

Nova Crnja, 1938, WA

Nova Crnja, natpis na fasadi: 1938, WA

Projekat je prihvaćen i podržan na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2022. godinu.

........................................

PROJEKAT

Arhitektura i istorija sakralnih objekata u Srbiji - Crkve i manastiri

Projekat nema religijski karakter. Predmet projekta isključivo su sakralna arhitektura i istorija. (Posetite manastire i crkve u Srbiji)

Manastir Crna reka

Manastir Crna reka jedan je od najlepših srpskih manastira.

 

........................................

PROJEKAT

Istraživanje i dokumentovanje železničkog nasleđa na pruzi Mala Krsna - Majdanpek

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Izgradnja železničke mreže u Kraljevini Srbiji počela je krajem 19. veka, izgradnjom železničke pruge Beograd - Niš, koja je puštena u saobraćaj 1884. godine. Istovremeno sa gradnjom niške pruge, izgrađena je pomoćna pruga Smederevo - Mala Krsna - Velika Plana, koja je korišćena za transport materijala za izgradnju niške pruge. Tridesetak godina kasnije, gradi se pruga Smederevo - Mala Krsna - Požarevac (1920. godina), pa zatim Požarevac - Kučevo (1927. godina). Dogradnjom pruge od Kučeva do Brodice, pa zatim od Brodice do Majdanpeka i Bora ostavarena je najkraća železnička veza od Topčidera do Prahova, Zaječara i dalje, prema Knjaževcu i Nišu. (priče s pruge)

Pruga Mala Krsna - Majdanpek

Pruga Mala Krsna - Majdanpek (Map data © 2022 Google)

........................................

PROJEKAT

Tehničko i arhitektonsko nasleđe na prugama Vojvodine

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2021. godinu, podržan je naš projekat: "Tehničko i arhitektonsko nasleđe na prugama Banata".

Prva pruga prošla je delom Banata 1854. godine. Povezala je Aninu i Oravicu u Rumuniji, pa prolazeći kroz Jasenovo i Belu Crkvu u Srbiji, završila u Bazijašu u Rumuniji. Pogledajte priče s pruge.

Železničke pruge i stanice u Vojvodini

Nekadašnje železničke pruge i stanice u Vojvodini (Map data © 2021 Google)

........................................

PROJEKAT

Industrijsko nasleđe na pruzi Orijent ekspresa kroz Srbiju

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2020. godinu, podržan je naš projekat: "Industrijsko nasleđe na pruzi Orijent ekspresa kroz Srbiju".

Dovršetak izgradnje pruge Beograd - Niš 1884. godine omogućio je da Orijent ekspres, prvi i najznačajniji evropski voz, 1885. godine počne da saobraća na relaciji Pariz - Beč - Beograd - Niš. Pogledajte priče s pruge.

Beograd, Glavna železnička stanica

Prvi voz sa Glavne železničke stanice u Beogradu pošao je 3. septembra 1884. godine

........................................

PROJEKAT

Zaboravljena Srbija
- poslednje godine crnotravskih sela

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2019. godinu, podržan je naš projekat: "Zaboravljena Srbija - poslednje godine crnotravskih sela". Projekat je realizovan u periodu juni - decembar 2019. godine, na teritoriji opštine Crna Trava. Pogledajte nove priče o crnotravskim selima.

Selo Dojčinovci (Dojčinova Mahala), Crna Trava, juli 2019 - autor Zoran Cvetković

Selo Dojčinovci (Dojčinova Mahala), Crna Trava, juli 2019.

........................................

IZLOŽBA

I ovo je Srbija

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI - SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti - SANU

Galerija nauke i tehnike, Beograd
29. maj - 15. juni 2018. godine

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljene su fotografije i priče o udaljenim i zaboravljenim delovima Srbije, do kojih se stiže seoskim i poljskim putevima. Autor izložbe i kataloga: mr Zoran Cvetković. Recenzent: akademik Dragan Škorić, SANU.

Posle Beograda, izložba je gostovala u Nišu, Žagubici, Smederevu i Kragujevcu.

Pogledajte prikaz izložbe.

Izložba - I ovo je Srbija, autor Zoran Cvetković

........................................

PROJEKAT

Srbija plus - lepa zemlja dobrih ljudi

Putovanja su lepa. Pamte se mesta, ljudi koje srećemo. Trajno ostaju i albumi sa predivnim fotografijama - za neka buduća vremena i da se ne zaboravi.

Prelepa seoska bašta, selo Bliznak, Žagubica

Prelepa seoska bašta, selo Bliznak, Žagubica

Projekat "Srbija plus - lepa zemlja dobrih ljudi" je istraživačko-dokumentarni, neprofitni i autorski projekat Magazina za nacionalnu geografiju, tradiciju i kulturu - Srbija plus iz Beograda. Posvećen je mestima u Srbiji i ljudima, koji tamo žive i koje srećemo na putovanjima kroz Srbiju. Pogledajte priče s putovanja Srbijom.