Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Radobuđa, Arilje

U Radobuđi su se prošlost i sadašnjost razišli. Prošlo vreme zastalo je jednog oblačnog, jesenjeg dana. Sadašnje je počelo s prvim cvetom šljiva.

Panorama Radobuđe, Arilje

Panorama Radobuđe

Radobuđa se nalazi na putu od Arilja za Grivsku, Radoševo i Visoku. Severni deo sela počinje od pravouglog ušća Malog u Veliki Rzav. Početak Radobuđe lako se prepoznaje po dva mosta: manji je preko Malog, veći je preko Velikog Rzava. U neposrednoj blizini većeg mosta je izuzetno lepa rzavska plaža Urjak koju, bez obzira na godišnje doba, svakako treba videti.

Plaža Urjak na Velikom Rzavu, Arilje

Plaža Urjak na Velikom Rzavu

Nakon obilaska Urjaka, a pre nastavka puta prema Visokoj, postoji odličan vidikovac. Dovoljno je da se pođe seoskim putem uzbrdo, pa da se dođe do mesta s koga se prema severu pruža širok pogled na dolinu Rzava. Prema severoistoku je pogled na poslednje kuće sela Pogled. Kraj samog puta je i prelepa stara kuća, s izuzetnim pogledom na dolinu i okolna brda. Polovinu krova pokriva lipa, zasađena verovatno u vreme kada je kuća podignuta.

Kuća s pogledom, ispod stare lipe, Radobuđa, Arilje

Kuća s pogledom, ispod stare lipe

O Radobuđi ukratko

Radobuđa je brdsko-planinsko selo, mada je reč o blago zatalasanom predelu. Izraženiji vrhovi su: Vraneški krš (592), Vratilo (600 mnv) i Gradina (693 mnv) na severu, na jugu prema Grivskoj je Nebaška (952 mnv), a na severozapadu je Brdo (726 mnv). Graniči se s Vranama, Pogledom, Grivskom i Svračkovom. Regionalni put Arilje - Visoka podelio je selo na dva, skoro jednaka dela.

Domaćinstvo iznad puta za Grivsku, Arilje

Domaćinstvo iznad puta za Grivsku

Nakon mosta preko Malog Rzava, put skreće levo, zaobilazeći Karabašku kosu (703 mnv).

U selima ariljske opštine, a i u sličnim krajevima, ponekad je teško precizno nabrojati zaseoke, delove sela. Najčešće se imena povezuju s familijama, koje tu žive, ili s geografskim odrednicama. Po jednom spisku, Radobuđu čine Centar, Vraneši, Savići, Vojinovići i Vratlo. Siguran sam da nije sve nabrojano. Po popisu stanovništva iz 2011. godine, Radobuđa ima 306 stanovnika u 112 domaćinstava.

U središtu Radobuđe

Poseta nekom mestu najčešće počinje u centru. Tu se napravi gomila fotografija, ostali delovi se najčešće ne posete. Osim u izuzetnim slučajevima, centar mesta (ili sela) manje mi je zanimljiv. Ne znam ni jedan razlog zbog koga bih slikao Ajfelovu kulu, Lančani most, ili most na Bosforu - sve je to mnogo lepo, za dvadesetak evra, naslikano i opisano u DK turističkim vodičima. Mogu da se slikam za uspomenu, da snimim neki zanimljiv, ali neprepoznatljiv detalj, i to je to. Pravi duh mesta može se osetiti tek kad se malo pomeri od dela zvanog „centar“.

U slučaju Radobuđe, stvari su se malo pomešale. Početak priče o prošlosti je kraj puta za Arilje, a nastavak i priča o današnjoj Radobuđi su par kilometara iznad i ispod puta. Ponekad se sadašnje vreme nadovezuje na prošlo. Ovde su se prošlost i sadašnjost razišle, pa se na osnovu jedne baš ništa ne može zaključiti o onoj drugoj.

Zgrada stare zadruge u Radobuđi, Arilje

Zgrada stare zadruge

Uslovno, središte Radobuđe udaljeno je od Arilja približno 8km, nalazi se kraj puta, u zaseoku Marinkovići, mada se ovaj deo sela naziva još i Luka. Reč je o malom prostoru, ograđenom četinarskom šumom i potokom, a plac je pre stotinak godina selu poklonila porodica Vasiljević. Tu je podignuta prva zgrada Zemljoradničke zadruge, koja je, prateći ratne i posleratne planove i sisteme, menjala namenu. Počelo se sa zadrugom, nastavilo se sa školom, pa konfekcijskim pogonom. Nedaleko su poslednji ostaci zadružne vodenice.

Poslednji ostaci stare vodenice, Radobuđa, Arilje

Poslednji ostaci stare vodenice

Na istom prostoru je spomen-obeležje s česmom, posvećeno žrtvama ratova: 1912-1918, pa 1941-1945. Spisak je predugačak za selo veličine Radobuđe, ako je to uopšte primereno reći. Osim toga, ista prezimena ponavljaju se na različitim spiskovima.

Spomenik žrtvama balkanskih i svih mogućih svetskih ratova, Radobuđa, Arilje

Spomenik žrtvama balkanskih i svih mogućih svetskih ratova

Po oblačnom vremenu, na inače senovitom prostoru, napast zvana „tranzicija“, čarobni izgovor za sve, svašta i svakoga, deluje još strašnije - bar da one predivne lipe nisu precvetale!

Radobuđa, sasvim drugačija i prava priča

Bez imalo osnova, ni u jednom momentu nisam posumnjao da se prava priča o Radobuđi nalazi kilometar-dva dalje. Nakon nekoliko krivina i blage uzbrdice, dolazi se do mesta, s koga zadružna zgrada, staje ariljske zemljoradničke zadruge i istočni deo Radobuđe, deluju sasvim drugačije.

Pogled ka centru i istočnom delu Radobuđe, Arilje

Pogled ka centru i istočnom delu Radobuđe

Malo dalje, dolazi se do Zadružnog doma. Na spomen-ploči zabeleženo je da je zemljoradnička kreditna zadruga osnovana 1906. godine. Jedan od osnivača bio je Radomir Milovanović. Zadruga je rad obnovila 1923. godine, a u obnovi je, pored ostalih, učestvovao i Simo Milovanović. Zadružni dom useljen je 1930, a izgrađen je na placu osnivača Radomira Milovanovića, koji je plac poklonio zadruzi. Osim prvobitne namene, u domu je od 1930. do 1977. radila seoska osnovna škola.

Zadružni dom i bivša osnovna škola, Arilje

Zadružni dom i bivša osnovna škola

Kroz Radobuđu i ostale delove ovog kraja, vodio me je moj prijatelj Đorđe Lečić. Poznaje puteve i sela. Poznaje i ljude, dovoljno da me prihvate, preko svake mere ugoste i ispričaju svoje priče o Radobuđi. Po dolasku u centar sela, svratili smo u domaćinstvo Branislava Savića. Kuća porodice Savić nalazi se na uzvišenju iznad Zadružnog doma. Dvorište je sređeno s ukusom, nenametljivo, bez kičastih etno detalja.

Dvorište porodice Savić iz Radobuđe, Arilje

Dvorište porodice Savić

Kratko, ali jasno, opisao je sadašnjost Radobuđe. Osnovne poljoprivredne kulture su malina i šljiva, a šljiva ima više u odnosu na ostale delove ariljske opštine. Budućnost zavisi od navodnjavanja, što je i ova godina potvrdila. Naglasio je da je u selu dosta dece. Prednjači zaseok Savići. Već sam rekao da se u dvorišta mnogo lakše uđe, nego li što se izađe. Pošli smo ka domaćinstvu porodice Savović, naravno, dugogodišnjih prijatelja Đorđa Lečića.

Pogled na imanje porodice Savović iz Radobuđe, Arilje

Pogled na imanje porodice Savović

Ponovo uz kafu, domaće sokove i rakiju, priču smo nastavili ispod vinjage, s pogledom na južne delove sela. Iz poznatih razloga, nerado prikazujem fotografije ljudi koje sretnem. Posebno se ustežem da pokažem najlepše: fotografije dece. Međutim, napraviću izuzetak. Da se zahvalim domaćinima i da ilustrujem priču o budućnosti Radobuđe.

Đorđe Lečić s delom porodice Savović, Radobuđa, Arilje

Đorđe Lečić s delom porodice Savović

Malo skriveno, kraj puta ispod imanja porodice Savović, ušli smo u predivno dvorište. Očigledno je da nije seosko, više podseća na neki od predratnih letnjikovaca. Na stambenoj zgradi, s tremom iz tridesetih godina XX veka, prepoznaje se uticaj tradicionalnog graditeljstva. Međutim, sve je svedeno i stilizovano, pa je bez sumnje, vlasnik mogao da bude arhitekta, književnik, vajar, ili glumac. U svakom slučaju neko, kome je baš taj trem pod vinjagom, bio radno mesto. Pogrešio sam! Reč je o kući Sima Milovanovića, nekadašnjeg osnivača zadruge u Radobuđi, poljoprivrednog inženjera i inspektora srpskih zadruga.

Dvorište Simeuna-Sima Milovanovića - kuća s tremom, stara kruška i vinjaga, Radobuđa, Arilje

Dvorište Simeuna-Sima Milovanovića - kuća s tremom, stara kruška i vinjaga

U pozadini su ekonomske zgrade, izuzetni primeri narodnog graditeljstva. U dvorištu, osim nekoliko čokoti vinove loze, su i stare sorte domaćih jabuka i krušaka. Nerado polazim, radije bih da neko vreme provedem pod tremom.

Put dalje vodi kraj šljivika. Na nekim mestima ovogodišnji rod zaklonio je i put i cela brda Radobuđe.

Vreme šljiva u Radobuđi, Arilje

Vreme šljiva u Radobuđi

Radobuđa kraj puta za Grivsku

Na putu ka Grivskoj i dalje, Radobuđa se potpuno menja. Na zapadu su relativno strme padine. Kuće su pri vrhu, ispod šume, a od puta ih dele livade, malinjaci i šljivici.

Seosko domaćinstvo kraj puta za Grivsku, Arilje

Seosko domaćinstvo kraj puta za Grivsku

Strma padina nastavlja se ispod puta, prema Malom Rzavu. Čini se da je taj deo Radobuđe izmakao idejama savremene arhitekture, pa su kuće i pomoćni objekti dočekali pozne godine. Temelji i podrum su od kamena, podrumska vrata završavaju se lukom, na malim prozorima su gvozdene rešetke. Iznad podruma je prostor za stanovanje, čiji su zidovi od greda, pruća i ispune od blata i pleve. Krov je pokriven crepom, šindrom, ili cepanim kamenom.

Stara, seoska kuća, Radobuđa, Arilje

Stara, seoska kuća

Do ponovnog dolaska u Radobuđu

Sve što sam video u Radobuđi sasvim je dovoljno da poželim da dođem ponovo. Nedostajao je sunce da selo dobije toplije tonove. Osim toga, u takvom mestu, vremena nikada nije dovoljno da se vidi sve što bi trebalo videti. Uverio sam se da je iza svakog brda nešto novo i drugačije. I tako sve do Svračkova. Ako putujete za Grivsku, Radoševo ili Visoku, skrenite s puta, pa posetite bar deo Radobuđe. Ili kad se popnete na prevoj prema Grivskoj, zastanite i napravite par fotografija.

U Radobuđi žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Opštini Arilje, koja je organizovala posetu Radobuđi;
  • porodici Branislava Savića, na gostoprimstvu, priči o malinama, šljivama i ljudima Radobuđe;
  • porodici Savović, na gostoprimstvu i priči o Radobuđi i
  • prijatelju Đorđu Lečiću, na druženju i pričama o prošlosti i sadašnjosti Radobuđe.