Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

Dobrače, Arilje

Arilje - predeli s aromom malina

Ariljskim krajem lepo je putovati što sporije, pa zastati kraj spomenika krajputaša i malinjaka. Ariljske maline najslađe su trećeg dana, a voda iz Rzava pitka je cele godine.

Arilje

Crkva svetog Ahilija, Arilje

Arilje se poljima ogradilo prema Velikom Rzavu i Moravici, a grad se zaklonio drvoredima i velikim Gradskim parkom - tek da ostane svoj.

Crkva svetog Ilije na Gradini

Crkva svetog Ilije na Gradini, Arilje

Crkva svetog Ilije opstaje već dugo na samom vrhu Gradine. Čisto bela i iskrena, s kamenim krovom i pogledom na sve okolo, jednostavno: prija.

Ariljski malinjaci

Berba malina u Radoševu, Arilje

Ariljski malinjaci najlepši su na niskom, jutarnjem suncu, kada se senkama izdvoje od okoline, a ariljske maline najslađe su trećeg dana.

Bjeluša - Arilje

Centar sela Bjeluša, Arilje

Bjeluša je i prostor i selo. Bjelušu, raširenu po brdima oko Malog Rzava, nije moguće posetiti. Tajnovita Bjeluša otkriva se strpljivo - kao i svaka druga tajna.

Brekovo - Arilje

Dvorište na putu za Brekovo, Arilje

Za Brekovo trebalo bi putovati što sporije. Iza svake krivine otvara se pogled na neki od zaseoka, a u Brekovu u kadar ulazi i Crkva svetog Nikole.

Crkva svete Trojice u Bjeluši

Crkva svete Trojice u Bjeluši, Arilje

Crkva svete Trojice naizgled je sasvim obična. A kad se uđe u portu, u njoj se razvija više neobičnih, omnibus priča: o crkvi i ljudima koje je povezala.

Dobrače - Arilje

Panorama sela Dobrače, Arilje

Teško je reći šta je u Dobračama najlepše. Da je priča o više sela, rekao bih: sva su lepa. U ovom slučaju lepi su kanjon Panjice, Dobračko polje i sve ostalo.

Grivska - Arilje

Panorama Grivskog polja, Grivska, Arilje

Grivska je kao pozorišna bina. Pre podne na sceni je Donje polje, popodne Gornje polje. Izložba Tomosovih mopeda je od 9-11h, ulaz je slobodan.

Kanjon reke Panjice, Dobrače

Vodopad reke Panjice, Dobrače, Arilje

Kad reka Panjica stigne nekim tajnim putevima do Vodene pećine, svoj dolazak najavljuje spektaklom: kaskadama i vodopadom.

Kruščica - Arilje

Panorama brdovite Kruščice, Arilje

O Kruščici ništa se ne može saznati dok se ne popne na neko od seoskih brda. Možda je najbolje poći kroz šume i preko brda, putem iz Severova.

Manastir Klisura - Dobrače

Manastir Klisura, Dobrače, Arilje

Manastir Klisura sklonio se u stranu, uz samu ivicu Brusničkog krša. Nije pomoglo. Pljačkan je i paljen. Nakon svega, opet živi i lepo je posetiti ga.

Pogled - Arilje

Lepe, stare seoske kuće, Pogled, Arilje

Selo Pogled spušta se s vrhova Klokoč i Pogled na sve strane sveta. Kad stigne do dva Rzava, pa ne može dalje, krene preko rzavskih plaža sve do Arilja.

Radobuđa - Arilje

Panorama sela Radobuđa, Arilje

U Radobuđi su se prošlost i sadašnjost razišli. Prošlo vreme zastalo je jednog oblačnog, jesenjeg dana. Sadašnje je počelo s prvim cvetom šljiva.

Radoševo - Arilje

Seosko dvorište, Radoševo, Arilje

U Radoševu ima spomenika krajputaša i malinjaka, novih i starih, obnovljenih kuća. A sa brda, iznad centra sela, jedan je od najlepših pogleda.

Severovo - Arilje

Pogled na jedan od zaseoka Severova, Arilje

U Severovu svaka familija ima svoje brdo: s belom kućom, malinjakom, livadom, šumom. Poslednja vodenica na Derventi radi, a vampire niko ne pominje.

Spomenici krajputaši - Arilje

Spomenici krajputaši, Radoševo, Arilje

Spomenici krajputaši sada su stogodišnjaci. Nalazim ih u vrzinama i šančevima, ili zaturene, na samom kraju seoskog groblja.

Visočka Banja - Arilje

Kanjon Velikog Rzava, Visočka Banja, Arilje

Visočka Banja nalazi se u klisuri Velikog Rzava. Nekada su se tu spuštali i kampovali ribolovci. Danas je ribolov zabranjen, a ljudi i dalje dolaze.

Visoka - Arilje

Panorama sela Visoka, Arilje

Visoka je selo sećanja. Kad se neko vrati, okreči kuću i uredi baštu. Onima, koji se nikada nisu vratili, podignuti su spomenici i spomen-česma.

Vrane - Arilje

Pogled na deo sela i preko Velikog Rzava, Vrane, Arilje

Ako bih se ikada selio, odabrao bih neku od padina starog dela sela Vrane. Zbog slobodnih pogleda na sunčana ili maglovita ili snežna polja pored Rzava.