Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

Putovanja stogodišnjim prugama Banata

Pruga Zrenjanin - Sečanj - Vršac

Priče o najstarijim prugama u Banatu.

Pruga Zrenjanin - Sečanj - Vršac završena je u periodu 1889-1891. Ukupna dužina pruge je 88km. Prva deonica, Zrenjanin - Margita, završena je 1889. godine i duga je 73km. Stanice su: Zrenjanin, Lazarevo, Zlatica, Banatski Despotovac, Sutjeska, Sečanj, Boka, Nova Boka, Konak, Stari Lec, Velika Greda, Plandište, Margita. Austrougarska oznaka deonice je: 334

Vodonapojnik za parne lokomotive na železničkoj stanici Sečanj

Vodonapojnik za parne lokomotive na železničkoj stanici Sečanj

Druga deonica pruge, od Margite do Vršca, dužine oko 15km, završena je 1891. godine. Stanice su: Margita, Laudonovac, Vršački Ritovi, Pavliš i Vršac. Austrougarska oznaka deonice je: 326.

Poslednji voz jednom od najvažnijih pruga u Banatu, prugom Zrenjanin - Vršac, prošao je 2005. godine, kada je pruga proglašena za "prugu van eksploatacije". Konačno, 2021. godine odlučeno je da železnička infrastruktura, koloseci i ostali pružni, tehnički uređaji budu uklonjeni i prodati na licitacijama. Bilo bi lepo da se bar deo stogodišnje tehničke opreme sačuva na nekoj od naših železničkih stanica, ili u muzejima. Da sačuvamo bar mali deo naše istorije!

Skretnica broj 3. na železničkoj stanici u Sutjesci

Skretnica na železničkoj stanici Sutjeska

Istovremeno s izgradnjom pruge od Zrenjanina prema Vršcu, 1889. godine širena je železnička mreža perma Rumuniji. Izgrađena je pruga Sečanj - Jaša Tomić - Međa. Nekoliko godina kasnije, 1895. godine, železnička mreža dopunjena je prugama Međa - Jimbolia (Rumunija) i Međa - Temišvar (Rumunija), koja je otvorena za saobraćaj 1897. godine.