Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Crnča, Ljubovija

Ako se pođe od obale Drine, pa preko Jagodnje do Mačkovog kamena, sve vreme ste u Crnči. Ponekad se okrenite i pogledajte maglovitu Drinu.

Kuće na početku sela, Crnča, Ljubovija

Crnča, kuće na početku sela

Crnču sam posetio, ili tačnije: prošao sam kroz Crnču, u novembru 2012. godine.

Crnču čini više zaseoka raspoređenih po brdima Jagodnje: Kolarica, Lipnik, Vujinovići, Podgaj, Gornja Vranjača, Brkići, Savići, zatim Vrnčić i Nadpolje, na obali Drine. Zaseoci su smešteni pretežno ispod vrhova Lipnik (773 mnv), Kostića brdo (616 mnv), Mali stoviš (563 mnv), Veliki stoviš (559 mnv). Po poslednjem popisu stanovništva 2011. godine, Crnča je sa zaseocima imala 1213 stanovnika i 365 domaćinstava i po broju stanovnika bila je druga mesna zajednica u opštini Lubovija - najveća je Ljubovija.

Osnovna škola i pogled na Crnačko polje, Crnča, Ljubovija

Crnča, osnovna škola i pogled na Crnačko polje

Kako sam prepoznao centar Crnče

Teško je reći gde se sve Crnča tačno nalazi. Lakše je reći gde počinje, gde je kancelarija mesne zajednice - administrativni centar i koje su granice sela. Crnča počinje na regionalnom putu Ljubovija - Mali Zvornik, kraj Drine, na jugu, a završava se na Mačkovom kamenu, na severu. Početak Crnče udaljen je od Ljubovije oko 15,5km. Na severu su naselja opštine Krupanj, a na zapadu se graniči s naseljima opštine Mali Zvornik. Jednostavnom težinskom metodom, procenjujem da je geografski centar Crnče na području zaseoka Vujinovići.

Zaseok Nadpolje, Crnča, Ljubovija

Crnča, zaseok Nadpolje

Putovao sam iz pravca Ljubovije, a prvi znaci naselja Nadpolje, dela Crnče, bile su nove kuće, smeštene između puta za Mali Zvornik i reke Drine i stari deo naselja, s desne strane puta.
Ovom prilikom zadržao sam se na početku sela, u zaseoku Nadpolje, kraj puta za Mali Zvornik. Tu je nekoliko objekata, koji su mi privukli pažnju: osnovna škola, montažna zgrada nove mesne kancelarije, i još jedna starija zgrada, očigledno izgrađena između dva svetska rata.

Njive na Crnjačkom polju, Crnča, Ljubovija

Crnča, njive na Crnjačkom polju

Prvo o Crnačkom polju. U tom delu toka, Drina je malo odlutala prema bosanskoj strani, ostavljajući veći prostor za izuzetno plodne njive - možda plodnije od mačvanskih i moravskih njiva. Dešava se da ih Drina nekada poplavi, ali kad talas prođe i Drina se povuče u sebe, ostaje još plodnija zemlja. Ponekad teži život u brdovitim zaseocima Crnče meštani su pokušavali da olakšaju preseljenjem u niže delove, kraj puta, ili su odlazili u druge krajeve Srbije - najčešće u Mačvu i Vojvodinu. To se lako vidi po broju đaka. Nekada je u crnačkim osnovnim školama bilo i po 500 đaka, sada je taj broj vrlo mali. Nema ih više od pedesetoro. Međutim, obilazeći Crnču i okolna sela, stekao sam utisak da se sela ipak ne napuštaju masovno, kako se očekuje. Možda je to zbog oživljavanja lokalnih rudnika, ili je lepše živeti na lepom i mirnom mestu, u prirodi sa širokim pogledom.

Seoska osnovna škola s elitnim đacima, Crnča, Ljubovija

Crnča, seoska osnovna škola s elitnim đacima

O „elitnim“ školama i elitnim đacima-pešacima

Već godinama postoji neformalni spisak „elitnih“ škola. Na spisku su najčešće škole i gimnazije iz većih gradova. Opravdano ili ne, u Beogradu je na spisku nekoliko osnovnih škola i nekoliko gimnazija. Bez namere da sumnjam u spisak „elitnih“ škola, ili da ga menjam, radije bih par reči o osnovnim školama u Crnči i drugim selima u opštini Ljubovija. Reč je o seoskim školama. Male su, nalaze se u sličnim zgradama, koje su često izgrađene pre Drugog svetskog rata, a škola u Gornjoj Trešnjici počela je da radi 1836. godine!

Priču o školama ovog kraja delimično sam znao i ranije. Sada je dopunjena, pa bih nekoliko reči o elitnim đacima. Nesumnjivo je da dobri uslovi u školi i dobri profesori izuzetno olakšavaju školovanje. Međutim, bio sam u prilici da u različitim, udaljenim (da ne kažem: zabačenim) seoskim sredinama, u kojima nema „elitnih“ škola, čujem priču o elitnim đacima. Jedna od tih sredina je i Crnča.

Znao sam da je ovde uvek bilo dobrih đaka. Neki od njih su moje kolege s Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Neki od đaka završili su rudarski, tehnološki, ili poljoprivredni fakultet. Medicina je takođe popularna. I kao dodatak, neke od ovih škola završilo je osmoro doktora nauka.

Odbrana lepe zgrade kraj puta Ljubovija - Mali Zvornik

Prelepa stara zgrada - bivši sud, zatvor i mesna kancelarija, Crnča, Ljubovija

Crnča, prelepa stara zgrada - bivši sud, zatvor i mesna kancelarija

S puta Ljubovija - Mali Zvornik širi se pogled prema Drini i bosanskim planinama. Ako se pogled malo spusti, vidi se lepa, stara zgrada. U njoj je dugo radila predratna i posleratna vlast. U jednom delu zgrade bila je mesna kancelarija. Drugi deo zgrade bio je malo strožiji i tu se nije baš rado ulazilo, jer tu su bili sudnica i dnevni zatvor! Ako nisam rekao, sigurno ću reći: „U Crnči žive dobri ljudi“. Čemu onda zatvor? Pa, desi se da mnogo nevinih završi u zatvoru! U bilo kom slučaju, pomenuta zgrada je definitivno lepa. Čak i ovih dana, kada je napuštena i kada joj je sudbina krajnje neizvesna: da li će biti srušena, ili renovirana. Predlažem nešto sasvim drugo. Renoviranje i prenamenu. Savršeno mesto da baš tu bude „Kapija Drine“, s turističkim informativnim centrom i prodavnicom suvenira. Gledajući mahovinu na kamenom stepeništu, ne mogu da se ne setim Aleksandra Sekulića i njegove kultne pesme: „Majstori u kući“. Zato sam odlučio da branim kuću. Blokiraću put Ljubovija - Mali Zvornik. Ne mogu mi ništa. Dnevni zatvor u Crnči davno je zatvoren.

Zašto posetiti Crnču

Reka Drina i planina Jagodnja predstavljaju savršenu kombinaciju za različite vrste odmora i manje-više avanturističke izlete. Hrabriji i uvežbani ljubitelji ekstremnih sportova probaće 15km dug spust Drinom. Neko, ko voli da bicikl vozi baš uz planinu i niz planinu, krenuće putem od Crnče ka Mačkovom kamenu. Uzbrdo i nizbrdo je po desetak kilometara, uz visinsku razliku od oko 750m. Izuzetno su atraktivne pešačke staze prema vrhovima Jagodnje. Ima i lakših i težih.

Deo Crnče na putu Ljubovija - Mali Zvornik

Crnča, deo Crnče na putu Ljubovija - Mali Zvornik

Na obali Drine je veliki broj šljunkovitih sprudova. Neki od njih uređeni su i moguće je kupanje. Ne znam da li je voda hladna, ili topla, ali znam da je izuzetno čista. U svakom slučaju, Drina je Drina, pa je neophodno biti oprezan i čuvati se rečnih virova. Ukoliko ne želite kupanje, može se organizovati ribolov. Crnča je dobra polazna tačka za izlete do crkava i manastira, rasutih po planini Azbukovici.

Jutarnje magle nad Drinom

 

U Crnči žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Opštini Ljubovija, koja je organizovala posetu Crnči i
  • mom prijatelju i kolegi, inženjeru Radoslavu Poliću, na vožnji, priči i vremenu koje mi je posvetio.