Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Soko grad, Ljubovija

Soko grad izdiže se iznad manastira svetog Nikolaja i doline Sokolske reke. U zaleđu Soko grada, prema selu Laze, skriva se jedinstven kolaž boja i oblika.

Kapelica i manastirski krst na Soko gradu, Ljubovija

Kapelica i manastirski krst na Soko gradu

Soko grad i manastir svetog Nikolaja posetio sam u novembru 2012. godine.

Manastir je udaljen od Ljubovije oko 16km, a od Malog Zvornika oko 43km. Skretanje za Soko grad je u selu Ušće, koje se nalazi na regionalnom putu Ljubovija - Mali Zvornik, na 7. kilometru od Ljubovije i na 34. kilometru od Malog Zvornika. Od skretanja u Ušću, putuje se regionalnim putem broj 127 za Postenje i Krupanj, dolinom Gračaničke reke. U Gračanici, na 4,5km od Ušća skreće se desno i nastavlja se dolinom Sokolske reke. Do manastira je 4.5km dobrog puta.

Na putu za Soko grad i manastir svetog Nikolaja

Turističko-manastirski kompleks svetog Nikolaja, Soko grad, Ljubovija

Turističko-manastirski kompleks svetog Nikolaja

Manastir svetog Nikolaja nalazi se na lepoj, širokoj zaravni, na obali Sokolske reke, ispod strme stene, na kojoj je Soko grad. Manastirska crkva izgrađena je 1989. godine i nalazi se na ulazu. Ispred manastira uređeno je jezero, kroz koje prolaze Sokolska reka i Lazanjski potok.

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada, Ljubovija

Manastir svetog Nikolaja ispod Soko grada

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada, Ljubovija

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada

Dvorište je izuzetno ukusno sređeno, sa dosta cveća, malim vodopadima i mnogo osunčanih klupa. Iza crkve, prema putu, izgrađen je veliki, vrlo udoban i lep hotel, a u toku je izgradnja sportskih terena, planira se i otvaranje muzeja, posvećenog srpskoj duhovnosti. U porti manastira je spomenik episkopu Nikolaju.

Manastirski krst na Soko gradu, Ljubovija

Manastirski krst na Soko gradu

Soko grad i manastirski krst

Soko grad nalazi se na oko 590 mnv, na nepristupačnom vrhu, koji dominira okolinom. To je idealno mesto da se sagradi utvrđenje, iz koga je bilo moguće kontrolisati puteve pored Drine i rudnicima ovog kraja. Zbog položaja, tvrđavu je nemoguće osvojiti, što se nije ni desilo. Soko grad sagrađen je oko 1520. godine. Turci su ga napustili 1862. godine. S obzirom da je ostao upamćen po turskoj torturi, Soko grad je srpsko stanovništvo, nakon odlaska Turaka, skoro potpuno porušilo. To sigurno nije bio lak posao, ali želja za osvetom je bila jača.

Soko grad, manastirski krs, Ljubovija

Soko grad, manastirski krst

Na vrhu stene, na lokaciji Soko grada, 24. marta 2000. godine podignut je manastirski krst. Datum je simboličan: na dan godišnjice početka NATO agresije na Srbiju. Krst je izgrađen je u Brodogradilištu u Mačvanskoj Mitrovici. Pozlaćeni krst visok je 12m i težak je preko dve tone. Na vrh stene postavljen je uz pomoć helikoptera Vojske Srbije. Ne poznajem pravoslavne crkvene kanone, ali čini mi se da je stil krsta malo odstupio od njih. Po reflektorima, usmerenim na Soko grad i krst, zaključujem da je noću osvetljen. Nisam video, ali sigurno noću cela scena lepo deluje.

Kapelice na putu za Soko grad, Ljubovija

Kapelice na putu za Soko grad

Moj uspon do Soko grada i manastirskog krsta

Od manastira do Soko grada i krsta vodi prohodan makadamski, krivudav put. Dug je oko 2km. Manastir je na oko 400 mnv, Soko grad je na oko 600 mnv, pa je potrebno savladati visinu od 200m. Na putu je ravnomerno raspoređeno deset kapelica. Broj deset nije slučajno izabran. Svaka od njih posvećena je jednoj od Deset božjih zapovesti. Tako je i sređena. Njihov raspored i ispisane poruke mogu svakako pomoći da se ne misli na uspon, već o usputnim porukama Božjih zapovesti na ovom „Putu vere“.

Put za Soko grad, Ljubovija

Put za Soko grad

Panorama sa Soko grada sela Laze ispod brda Gravik

Panorama sa Soko grada sela Laze ispod brda Gravik

S obzirom da je novembarski dan prilično kratak, a došao sam popodne, ostalo mi je vrlo malo vremena da uradim fotografije. Zato sam, bez namere da povredim nečija osećanja, odlučio da to rastojanje od 2km i uspon od 200m pređem ladom nivom. U svakom slučaju, zastao sam kraj svake od pomenutih kapelica. Nisam pogrešio. Ostalo mi je dovoljno vremena da uživam u širokom pogledu i da uradim sjajne fotografije okoline pri zalasku sunca.

Soko grad i manastirski krst

Za razliku od terena, kojim sam došao, severno i istočno od Soko grada, nalazi se zaravan sa izuzetno plodnim njivama. Pripadaju ataru sela Laze, koje se teritorijalno nalazi u opštini Krupanj. Prizor je bio izuzetan. Ispod mene prostirao se kolaž zelenih livada, izoranih njiva i zlatnih nijansi jesenjih boja. Posebnu draž davale su grupe belih kuća u polju. Sledeći put kad dođem, a sigurno ću doći, neću propustiti priliku da prođem tim poljem.

Staza prema vrhu, Soko grad, Ljubovija

Soko grad, staza prema vrhu

Na samom vrhu je mali plato, s koga vodi uska, kaldrmisana staza do nekoliko ostataka bivših kula Soko grada. Na najvišoj tački su krst i pogled na manastir svetog Nikolaja, dolinu Sokolske reke i bosanske planine u pozadini. Sa ove visine manastir i okolne zgrade više liče na arhitektonsku maketu. Scena je okrenuta zapadu. Ako se fotografiše ujutru, pejzaž će da upotpuni magla, koja kreće od Drine. Ukoliko se ovde nađemo popodne, sačekaće nas protivsvetlo sunca na zalasku. U tom slučaju, uz dobru kameru, mogu se napraviti izuzetno atraktivne fotografije.

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada, Ljubovija

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada

Zašto posetiti Soko grad

U Soko grad najčešće se odlazi zbog manastira svetog Nikolaja. Lepo okruženje i sređeno dvorište manastira, na obali Sokolske reke i malog jezera, privlačni su tokom cele godine. Uz malo napora, ali mnogo uživanja, trebalo bi obavezno popeti se do Soko grada. Put do vrha je slikovit i celom dužinom je jedinstveni vidikovac. Posebnu draž, ili posebno lepo otkriće je pogled sa Soko grada na skrivenu visoravan prema selu Laze.

Panorama njiva sela Laze ispod brda Gravik, Ljubovija

Njive sela Laze ispod brda Gravik

Do Soko grada može se doći putničkim automobilom, a bez većih napora i biciklom. Ukoliko želite da provede više dana u ovom kraju, pretpostavljam da rezervacije nisu potrebne. Tu je veliki, novi hotel, izgrađen u okviru manastirskog dvorišta.

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada, Ljubovija

Pogled na manastir svetog Nikolaja sa Soko grada

 

 

Popnite se na Soko grad, mesto s najlepšim vidicima.


Zahvaljujem se:

  • Opštini Ljubovija, koja je organizovala posetu Soko gradu i
  • mom prijatelju i kolegi, inženjeru Radoslavu Poliću, na vožnji, priči i vremenu koje mi je posvetio.

 

NARUČITE

Galerija lepih fotografija

PROFESIONALNE AUTORSKE FOTOGRAFIJE:

- RAW i JPEG format
- Izrađene fotografije