Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

Rujevac, Ljubovija

Ljubovija - jutarnje magle nad Drinom

Ljubovijska sela su prostor, koji se postepeno provlači jutarnjom, drinskom maglom, krećući se uz Azbukovicu i Jagodnju.

Caparić - Ljubovija

Kuća u jesenjim bojama, Caparić, Ljubovija

Caparić je slikovito selo, okruženo spektrom boja i oblika šuma, njiva i vinograda, poređanih po sunčanim brdima - sve do okolnih zaseoka.

Crnča - Ljubovija

Kuće na ulazu u selo Crnča, Ljubovija

Ako se pođe od obale Drine, pa preko Jagodnje do Mačkovog kamena, sve vreme ste u Crnči. Ponekad se okrenite i pogledajte maglovitu Drinu.

Gornja Trešnjica - Ljubovija

Centar sela Gornja Trešnjica, Ljubvovija

Gornja Trešnjica počinje skoro na samoj obali Drine, širi se dolinom reke Trešnjice sve do Klisure reke Trešnjice - specijalnog rezervata prirode.

Mačkov Kamen - Ljubovija

Spomen kosturnica, Mačkov kamen, Ljubovija

Mačkov kamen (kota 924), mali prostor od desetak km2 bio je u septembru 1914. godine poprište jedne, verovatno, najtragičnije bitke u Prvom svetskom ratu.

Manastir Sveta Trojica - Čitluk

Manastir sveta Trojica, Čitluk, Ljubovija

Manastir Sveta Trojica u Čitluku nastavlja viševekovni duhovni život čitlučkih crkvi, a posetioce srdačno dočekuje igumanija Jefimija.

Postenje - Ljubovija

Jesenja panorama sela Postenje, Ljubovija

Dok obilazim sunčane zaseoke Postenja, pitanje: „Ko je i kako, mnogo davno i baš ovde, pronašao olovnu rudu ceruzit?“, ostaje bez odgovora.

Rujevac - Ljubovija

Jutarnja panorama sela Rujevac, Ljubovija

Rujevac čine zaseoci, raspoređeni po obroncima Azbukovice. U rujevačkim Vinogradima nema grožđa, ali ima skupog antimona.

Selenac, Crkva brvnara

Crkva brvnara, Selenac, Ljubovija

Selenac čine zaseoci, šireći se po padinama Jagodnje sve do Mačkovog kamena, a selenačka Crkva brvnara uklapa se u sva godišnja doba.

Soko grad - Ljubovija

Kapelica na putu i manastirski krst na vrhu, Soko grad, Ljubovija

Soko grad izdiže se iznad manastira svetog Nikolaja i doline Sokolske reke. U zaleđu Soko grada, prema selu Laze, skriva se jedinstven kolaž boja i oblika.

Uzovnica - Ljubovija

Centar sela sa spomenikom i crkvom, Uzovnica, Ljubovija

Uzovnica se raširila od Drine do azbukovačkih brda. Polja su šarena od cveta duvana, a beli, peščani sprudovi na obali Drine trenutno miruju.

Veleš - Ljubovija

Panorama sela Veleš, Ljubovija

Veleš je prelepo selo, ispod brda Ćuver. Dvorišta su stalno osunčana i svako je s pogledom na Drinu i bosanske planine u jutarnjoj magli.

 

Jutarnje magle nad Drinom