Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Putovanja najstarijim prugama Banata

Železnički most preko Tamiša u Tomaševcu

Železnička stanica Orlovat stajalište je čvorište, u kome se susreću pruge Pančevo - Orlovat - Zrenjanin i Novi Sad - Titel - Orlovat.

Železnička stanica Orlovat stajalište otvorena je 1894. godine, kada je puštena u saobraćaj železnička pruga Pančevo - Zrenjanin. Nakon izgradnje mosta preko Tise, 1899. godine, puštena je u saobraćaj i pruga Novi Sad - Titel - Orlovat. Povezivanjem ove dve pruge, spojene su železničke mreže Bačke i Banata, a železnička stanica Orlovat stajalište postala je deo važnog železničkog čvorišta tadašnje austro-ugarske železničke mreže. Austrougarska oznaka pruge je: 338.

Železnički most preko Tamiša

Pruga Pančevo - Zrenjanin, građena je po teškom, močvarom terenu. Dodatna prepreka bila je reka Tamiš, preko koje je izgrađen železničko-drumski most. Most je povezao železničke stanice Orlovat stajalište i Tomaševac i posle više od 120 godina od izgradnje još uvek se koristi.

Železnički most preko Tamiša

Most preko Tamiša

Most se nalazi između železničkih stanica Uzdin i Orlovat stajalište.

Železničko-drumski most preko Tamiša

Prilaz mostu iz smera stanice Orlovat stajalište

Most se redovno održava i u dobrom je stanju. I nakon proteklog vremena od izgradnje, na kolovozu mosta nema oštećenja, niti dilaticionih prepreka za vozila.

Železničko-drumski most preko Tamiša

Detalj konstrukcije mosta

Na prilazu mostu, iz smera železničke stanice Orlovat stajalište, još uvek postoji stogodišnja, pružna signalizacija. Posebno je zanimljiv pružni signal, za regulisanje prolaza preko mosta.

Mehanički pružni signal

Mehanički pružni signal na prilazu mostu iz smera stanice Orlovat stajalište

Drumski saobraćaj preko mosta reguliše se rampama. U blizini mosta je stari čekrk za spuštanje i podizanje rampi, koje regulišu prolaz preko mosta.

Čekrk za spuštanje i podizanje rampe

Čekrk za spuštanje i podizanje rampe

Nekadašnje telefonske veze osoblja iz susednih stanica i železničkih objekata zamenjene su novim, komunikacionim uređajima, a na mostu ostali su delovi telefonskih linija.

Izolatori starih telefonskih linija

Izolatori nekadašnjih telefonskih linija

Na početku mosta, iz smera stanice Uzdin, je stražarska železničarska kućica, u kojoj i ovih dana dežura železničko osoblje.

Stražarska železničarska kućica

Stražarska železničarska kućica i prilaz mostu iz smera stanice Uzdin

 


Zahvaljujem se: