Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

Putovanja najstarijim prugama Banata

Železnička stanica Čoka

Železnička stanica Čoka na pruzi Segedin - Novo Miloševo (Karlovo) i Čoka - Subotica.

Železnička stanica Čoka nalazi se na pruzi Segedin - Novo Miloševo (Karlovo), koja je otvorena 1897. godine. Tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, otvorena je i pruga Čoka - Senta - Subotica. Pruga od Čoke prema Segedinu zatvorena je za saobraćaj i uklonjena 1978. godine.

Železnička stanica Čoka

Železnička stanica Čoka

Železnička stanica u Čoki izgrađena je po jednom od tipskih projekata, koji su korišćeni u tadašnjoj Austrougarskoj. Za razliku od većine zatvorenih železničkih pruga i stanica u Vojvodini, putnički vozovi još uvek povezuju Čoku sa Suboticom i Zrenjaninom.

Panorama železničke stanice Čoka

Panorama železničke stanice Čoka

Nakon više od sto godina od izgradnje, na železničkoj stanici u Čoki sačuvan je deo prošlosti. Između ostalog, još uvek se koristi mehanički čekrk za upravljanje rampom.

Železnička stanica Čoka

Mehanički čekrk za spuštanje i podizanje rampe na obližnjem pružnom prelazu

Za nadzor i održavanje pruge služile su dresine - mala šinska vozila, pokretana ručno. Dresine su korišćenje u periodima, van voznog reda, kada je pruga bila slobodna. Bile su smeštene na većim železničkim stanicama, u namenskim šupama, kraj poslednjeg koloseka. Na prugu su izvlačene preko poprečnih šina.

Železnička stanica Čoka

Poprečne šine za izvlačenje dresina

Poprečne šine za izvlačenje dresina na kolosek

Železničke stanice organizovane su po tadašnjim, važećim standardima i propisima. Osim stanične zgrade, obavezni objekat bio je stanični klozet. Najčešće je građen po nekom od tipskih projekata.

Stanični klozet na stanici u Čoki

Stari klozet na železničkoj stanici Čoka

Razvoj i širenje železničke mreže pratila je izgradnja industrijskih postrojenja i robnih magacina na stanicama i pored pruga. Najčešće su građene ciglane i silosi.

Železnička stanica Čoka

Železnička stanica Čoka

Novi silos u blizini stanice u Čoki

Svaki službeni objekat na železnici označen je jedinstvenu oznaku. Broj jednog od železničkih magacina na stanici u Čoki je: 11918-6.

Železnički magacin na stanici u Čoki

Železnički magacin na stanici u Čoki

Broj koloseka pokazuje da je železničko čvorište u Čoki bilo jedno od značajnih na teritoriji Banata.

Stanični koloseci u Čoki

Stanični koloseci u Čoki

U vreme rekonstrukcije pruga i oživljavanja železničkog saobraćaja moguće je da će stanicom u Čoki uskoro prolaziti novi, brzi vozovi. Samo, bilo bi lepo da nove vozove dočeka sadašnja, istorijska zgrada železničke stanice. Lepša je od novih!

Železnička stanica Čoka

Jesenja panorama železničke stanice Čoka

 


Zahvaljujem se: