Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

 

Putovanja najstarijim prugama Banata

Železnička stanica Kikinda

Železnička stanica Kikinda nalazi se na istorijskoj pruzi Segedin - Temišvar i današnjoj pruzi Kikinda - Zrenjanin - Pančevo.

Prvi voz u Kikindu stigao je 15. novembra 1857. godine, kada je puštena u saobraćaj pruga Segedin - Kikinda - Temišvar. Austrougarska oznaka pruge je 331. Zahvaljujući geografskom položaju i izgrađenoj pruzi za Segedin i dalje, širenje austrougarske železničke mreže uključilo je izgradnju pruge Kikinda - Zrenjanin - Pančevo. Pruga je otvorena za saobraćaj 8. jula 1883. godine.

Deonicom Segedin - Kikinda saobraćaj je obavljan do 1944. godine, kada je srušen most preko Tise. Poslednji, međunarodni voz na deonici Kikinda - Žombolj (Jimbolia, Ruminija) prestao je da saobraća 1. septembra 2014. godine. Razlog za prekid saobraćaja bila su finansijska sredstva.

Vozom na relaciji Kikinda - Žombolj putovao je i Miloš Crnjanski ...

Na početku izgradnje i širenja železničke mreže u austrougarskom carstvu za uređenje stanica i izgradnju staničnih zgrada i železničkih objekata korišćeni su standardizovani projekti i propisi. Izbor projekta za stanične zgrade zavisio je od značaja stanice. Stanična zgrada u Kikindi urađena je po jednom od izuzetno atraktivnih projekata.

Železnička stanica Kikinda

Železnička stanica Kikinda

Poslednjih godina na stanici u Kikindi nema putnika. Zgrada se i dalje redovno održava. Moguće je da će se, nakon najavljenih rekostrukcija i modernizacija srpskih železnica i sa novim voznim redom putnici vratiti na perone železničke stanice u Kikindi.

 


Zahvaljujem se: