Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Božinovac, Knjaževac

Božinovac se od osnivanja sela nije menjao. Tu je najlepša seoska česma, koju sam ikada video, a noć je prepuna slavuja i zvezda.

Lep pogled na selo Božinovac, Knjaževac

Lep pogled na selo

Božinovac sam posetio u avgustu 2011. godine.

Božinovac se nalazi na oko 25km od Knjaževca, pored regionalnog puta broj 246, od Knjaževca za Svrljig. Put za Božinovac prolazi pored Glogovca, Podvisa (nekadašnjeg rudnika lignita) i Vasilja. Na putu do sela, osim Belog Potoka, a od drugog odvajanja za Vasilj, zbog konfiguracije terena, nema naselja. Prolazi se podnožjem Vrlejice (931 mnv), brdovitim predelom, između padina Tupana (560 mnv) na severu i Kulišta (556 mnv), pa zatim obodom Konjske padine (547 mnv). Odvajanje puta za Božinovac nalazi se na oko 3km od Belog Potoka. Put nastavlja za Svrljig, a za Božinovac se skreće desno. Do sela je manje od 2km solidnog puta. Po poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Božinovac ima 26 stanovnika i 19 domaćinstava.

Seoski sokak i stari koš, Božinovac, Knjaževac

Božinovac, seoski sokak i stari koš

Kratka priča o selu

Deo priče o selu ispričao mi je naš domaćin Dragiša Nedeljković, vojni, generalštabni penzioner, koji je najveći deo karijere proveo u Sarajevu i Beogradu.

Božinovac je malo selo, kao što je oduvek i bilo. Ima oko 45-50 kuća. Trenutno u selu živi oko 15, pretežno starijih meštana. Deo njih nikada nije napuštao selo, a deo se vratio, najčešće iz Knjaževca i Niša, gde su sačekali penziju. Pretežno se bave poljoprivredom. Zemlje je i više no što mogu da obrade. Ljudi su vredni, pa ih je tokom dana teško sresti u selu.

U Božinovcu nikada nije bilo pošte, ambulante, prodavnice i škole. Deca su niže razrede osnovne škole završavala u Belom Potoku. U odnosu na broj stanovnika, relativno dosta njih je završilo fakultete: medicinu, mašinstvo, elektrotehniku, ekonomiju.

Seoski sokak s pogledom na Srednji vrh, Božinovac, Knjaževac

Božinovac, seoski sokak s pogledom na Srednji vrh

Božinovac je planinsko mesto, okruženo padinama Golaka i Device. Sa zapada dominira vrh Trapčići (838 mnv) , na severoistoku je Bukovik (Ograovica 839 mnv). Nalazi se na oko 700 mnv. Izvorska voda je hladna i tokom leta, a vazduh je uvek čist. Prijaju sveže, letnje noći. Celo područje bogato je lekovitim biljem i izdvaja se po kvalitetu, zajedno sa Rtnjem i Ozrenom, od ostalih područja u Srbiji. Okolne šume stanište su vuka, srne, divljih svinja i zeca. U okolini sela nalaze se izuzetno kvalitetne livade. Zato s proleća, veliki broj pčelara baš ovde donosi košnice na ispašu pčela. Kvalitet livadske trave potvrđuju i plastovi sena. Ima ih u svakom dvorištu. Nisam stručnjak za seno, ali lepše seno do sada nisam video.

Panorama sela Božinovac, Knjaževac

Božinovac, panorama sela

Priče o selu, iz drugog ugla

Moja priča o Božinovcu se razlikuje. Naime, lepšu priču o nekom mestu lakše ispriča neko sa strane, ko tu prvi put dođe i ne zadrži se predugo. Ne smeta mi što nema prodavnica, kafića i gradskog saobraćaja, naprotiv. Osim toga, pažnju mi privlače naizgled nebitni, sitni detalji, koje meštani ne primećuju, niti im pridaju poseban značaj. Ukratko ću preneti svoje utiske.

Selo je zaista malo. Veći deo kuća je u udolini, pa se skoro jednim širim fotografskim kadrom može obuhvatiti celo selo.

Seoske bašte i stara trafo-stanica, Božinovac, Knjaževac

Božinovac, seoske bašte i stara trafo-stanica

Selom se proteže krivudav put, prekriven turskom kaldrmom. U centru sela su bašte, u kojima se od pedesetih godina XX veka nalazi ozidana trafo-stanica. Očigledno je da je dosta vode, jer u baštama uspeva baš sve što je potrebno za letnji ručak i zimnicu: kupus, krastavci, paradajz, boranija, cvekla, pasulj, luk, paprika. Obavezni su kukuruz „šećerac“ i žalfija.

Stara seoska česma, Božinovac, Knjaževac

Božinovac, stara seoska česma

Sa zadovoljstvom sam našao i nešto što uvek tražim: bilo na putu, ili po selima koja obilazim – seosku česmu. Česma u Božinovcu jedna je od najlepših koje sam video. Ozidana je i zaklonjena okolnim rastinjem od sunca. Obrasla je mahovinom, pored česme raste bosiljak. Očigledno je da je česma vrlo stara. To se lako može zaključiti po uglačanom kamenju, koje vodi od puta do česme. A to uglačano kamenje uvek me podseti na dubrovački Stradun, stepeništa u Herceg-Novom i posebno: na stari mostarski most preko Neretve. Česma ima tri lule, ovog pretoplog letnjeg dana bila je samo jedna otvorena. Ali, česma nije presušila. Voda je hladna, bez ukusa i mirisa. I bez ikakvih bakterioloških i hemijskih analiza mogu da tvrdim da je potpuno zdrava za piće.

Seoski obredni (časni) krstovi, Božinovac, Knjaževac

Božinovac, seoski obredni (časni) krstovi

Česmu sam mnogo lakše pronašao nego li seoske obredne krstove. Malo su pomereni iznad puta, ali bilo je vredno truda doći do njih. Isklesani su od kamena „peščara“. Nije čudno što su obrasli mahovinom i što su malo nakrivljeni. Tu su postavljeni 1884. godine. Već i ta godina ukazuje na starost sela. S obzirom da od tada nisu pomerani, zaključujem da se „prostorni plan“ sela nije menjao od njegovog nastanka.

Gošća Biljana Aranđelović s rođacima iz sela, Božinovac, Knjaževac

Božinovac, gošća Biljana Aranđelović s rođacima iz sela

U Božinovcu sam ostao par sati. Rado bih proveo dva-tri dana, jer Božinovac je lepo selo. Siguran sam da mi uopšte ne bi bilo dosadno. Preko dana rado bih obilazio okolne šume i livade. Uveče i ne mora nešto posebno da se radi. Dovoljno je sedeti napolju, družiti se s meštanima i uživati u tišini. Mada, kako sam čuo, ovde i nije baš tako tiho noću – ima dosta slavuja. Nisam ih godinama čuo, sve do letos u Gamzigradskoj Banji. Stvarno su posebni, pa nikako ne mogu da smetaju, naprotiv.
Nekako na kraju boravka u selu, sreo sam jednu polu-gošću, Biljanu Aranđelović. Biljana je učenica srednje škole. Ne živi u Božinovcu. Došla je sa sestrom, da provedu nekoliko dana u dedinoj kući. Pričajući, koliko nam je to dozvolila vučjakinja Mara, saznao sam da se ovde može napraviti baš fina žurka.

Pa eto, dođite u Božinovac, provedite nekoliko dana. U Božinovac se može doći automobilom. Po lepom vremenu lepše je biciklom. Ipak, bicikl bih preporučio samo nekome ko ima malo više kondicije i snage da savlada usputne uspone. Rezervacija smeštaja nije potrebna.

 

 

U Božinovcu žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Turističkoj organizaciji Knjaževac, koja je organizovala posetu Božinovcu;
  • prijatelju Saši Todoroviću, na uzbudljivoj ali sigurnoj vožnji uskim, krivudavim putem za Božinovac, prijatnom druženju i strpljenju;
  • prijatelju Božidaru Mitroviću, na priči i podacima o Božinovcu;
  • gospodinu Nebojši Nedeljkoviću, na priči o selu i meštanima Božinovca i
  • nasmejanoj gospođici Biljani Aranđelović, na susretu i fotografiji.