Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Kupalište Bara, Gornja Kamenica

Kupalište Bara je na Trgoviškom Timoku, kod Gornje Kamenice. Voda je kristalno čista, a ulaz i ležaljke se ne naplaćuju.

Kupalište Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Kupalište Bara

Kupalište Bara posetio sam u septembru 2012. godine, putujući knjaževačkim krajem. Kupalište Bara nalazi se na Trgoviškom Timoku. Uredili su ga stanovnici Gornje Kamenice.

Na putu do kupališta Bara

Do kupališta Bara dolazi se putem Knjaževac - Gornja Kamenica. Skretanje je na 1,5km ispred Gornje Kamenice i obeleženo je uočljivom tablom.

Kupalište Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Skretanje za Kupalište Bara

Nakon skretanja, do Kupališta nastavlja se slikovitim, prohodnim poljskim putem.

Gornja Kamenica, Knjaževac

Poljskim putem za kupalište Bara

Izuzetno je zanimljiv deo puta obalom Trgoviškog Timoka, pored potpuno čiste i nezagađene reke.

Trgoviški Timok

Trgoviški Timok

Uvek su me privlačili viseći mostovi. Jedan od njih je na putu za Kupalište.

Viseći most, Trgoviški Timok

Viseći most preko Trgoviškog Timoka

S mosta moguće je snimiti izuzetno lepo korito reke i predeo prema Gornjoj Kamenici.

Trgoviški Timok, Gornja Kamenica

Trgoviški Timok, Gornja Kamenica, Knjaževac

Panorama Trgoviškog Timoka

Nakon mosta, poljski put prolazi jesenjim njivama sa kopama šaše. Inače, sećajući se žmurki, najbolja mesta za skrivanje bile su baš kope šaše. Kada je počelo korišćenje kombajna, berba kukuruza je olakšana i ubrzana, ali su mesta za skrivanje potpuno uništena.

Njive, Gornja Kamenica

Jesenje njive

Kupalište Bara

Iza krivine dočekuje nas transparent, raširen preko celog puta. Podseća me na nekada, a i sada viđene znake dobrodošlice: "Dobrodošao, dragi naš Predsedniče ...". Ali, za razliku od pomenutih, ovaj je lepši, iskreno srdačan i veseo.

Kupališe Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Dobrodošlica u kupalištu Bara

Kupalište Bara sređeno je na Trgoviškom Timoku, čija je voda, bez sumnje, bakteriološki i hemijski ispravna. Ako ne baš za piće, za kupanje svakako.

Trgoviški Timok

Potpuno čista voda Trgoviškog Timoka

Kao što je red, ispoštovana su državna obležja. Možda je trebalo da se koristi drugačija zastava (bez grba). I dalje, zastava je postavljena na ponton. Znači, ponton može da zaplovi poštujući međunarodne propise.

Kupališe Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Panorama kupališta Bara

Kupališta je izuzetno lepo uređeno. Da se poslužim frazom turističkih agencije: "Posetiocima je, između ostalog, na raspolaganju odbojkaško igralište.".

Kupališe Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Panorama kupališta Bara

Na obali je dovoljno hlada i mesta za sedenje, sendviče i poneko piće. U ovim krajevima radio je veliki broj vodenica. Sećajući se istorije i tradicije, stolovi su urađeni u obliku vodeničkog kamena (nisam siguran, možda je i pravi vodenički kamen, donešen odnekud i spašen od zaborava).

Kupališe Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Kupališe Bara, Gornja Kamenica, Knjaževac

Panorama kupališta Bara

Kako stići na kupalište Bara

Ukoliko putujete od Knjaževca prema Gornjoj Kamenici, obavezno posetite kupalište Bara. Od Knjaževca je udaljeno manje od 20km i oko 25 minuta vožnje. Od skretanja s puta Knjaževac - Gornja Kamenica - Pirot, pa do kupališta može se stići poljskim putem. Već sam taj put je poseban doživljaj. Prolazi slikovitim poljem, pored kristalno čistog Trgoviškog Timoka. Prateći reku, nailazi se na lep, viseći most, pa dalje, malo pored reke, malo pored njiva, stiže se na lepo kupalište Bara.

Na kupalištu Bara voda je kristalno čista, društvo je veselo, a ulaz i ležaljke se ne naplaćuju. Dobrodošli ste!

 

 

 


Zahvaljujem se:

  • prijateljima iz Gornje Kamenice: Dragiši Nikodijeviću, Dragiši Mitroviću Pirketu, Tomislavu Ignjatoviću i ostalim stanovnicima Gornje Kamenice, koji su uredili Kupalište;
  • Saši Todoroviću, na uzbudljivoj, ali sigurnoj vožnji uskim, krivudavim putem do kupališta Bara, prijatnom druženju i strpljenju;
  • Božidaru Mitroviću iz Knjaževca, na pričama o knjaževačkim selima, ljudima i događajima;
  • Turističkoj organizaciji Knjaževac, koja je organizovala posetu Gornjoj Kamenici.