Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Štrbac, Knjaževac

Štrbac se smestio pored Trgoviškog Timoka, na putu od Knjaževca prema Pirotu i dalje. Ljudi su odlazili iz sela, a centar sela čuva istoriju Štrpca.

Štrbac, panorama sela

Panorama Štrpca, 1996. (foto arhiva: Ljubinko Todorović)

Štrbac sam posetio u septembru 2012. godine, putujući od sela do sela knjaževačkim krajem. Štrbac pripada staroplaninskoj oblasti Zaglavak. Nalazi se na putu Knjaževac - Kalna - Pirot. Od Knjaževca je udaljen 12km i 15 minuta vožnje. Blizina grada, za razliku od drugih sela, doprinela je da broj stanovnika malo sporije opada. Tako, popisu iz 1948, Štrbac je imao 741 stanovnika. Po popisu iz 2002, u selu je živelo 246 stanovnika.

Put iz Papratne za Repušnicu, Knjaževac

Štrbac

Štrbac je selo zbijenog tipa. Najveći broj kuća smestio se istočno od puta Knjaževac - Pirot. Deo prema Trgoviškom Timoku i iznad sela, rezervisan je za njive i bašte.

Štrbac, šumski put

Kuća na kraju sela

U centru Štrpca

U centru Štrpca sagrađeno je nekoliko objekata, koji pokazuju da je u XX veku Štrbac bio veliko selo. Situacija se promenila zbog stalnog smanjenja broj stanovnika. Ovih godina Štrbac će imati oko 200 stanovnika.

Štrbac, dimnjak kuće s ognjištem

Zadružni dom kraj puta za Kalnu

Najveća građevina u Štrpcu je bivši zadružni dom. Izgrađen je pedesetih godina XX veka, kao jedan od 1.500 zadružnih domova, predviđenih Prvim petogodišnjim planom FNRJ. Prvenstvene namene zadružnih domova bile su opismenjavanje stanovništva i organizovanje kulturno-socijalnog života sela.

Štrbac, put kroz selo

Zadružni dom i spomenik žrtvama ratova

Sasvim je moguće da je izgradnja zadružnih domova trebalo da podrži ideološki rad sa stanovništvom. Međutim, sećajući se kultnog TV serijala "Znanje - imanje", entuzijazam i angažovanje stanovnika sela u Srbiji pobija sve tvrdnje da su zadružni domovi imali najpre ideološku ulogu. U to vreme, zadružni domovi bili su centar okupljanja i dešavanja. Tako je bilo i u Štrpcu. Političke prilike su se menjale, pa su zadružni domovi postajali domovi kulture. Naizgled prikladniji naziv nije pomogao da se dostignu značaj i uloga zadružnih domova.

Štrbac, kuća s tremom

Spomen-česma

Nijedan rat XX veka nije zaobišao Štrpce. Stanovnici Štrpca odlazili su u Balkanske ratove, u Prvi svetski rat i konačno, učestvovali u Drugom svetskom ratu. Čuvena Timočka divizija prešla je popreko celu Srbiju. Branili su granicu s Bugarskom, a onda su, najčešće peške, stigli do Cera, do Grčke preko Albanije, pa nazad - kući.

U centru sela meštani Štrpca podigli su spomenik rođacima i susedima, stradalim u svim mogućim, prošlim ratovima.

Štrbac, centar sela

Spomen-ploče s imenima žrtava ratova

Spomenik predstavlja stilizovani večni plamen, a imena stradalih popunila su četiri velike spomen-ploče. U Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu stradalo je oko 80 stanovnika Štrpca. U Drugom svetskom ratu poginulo je osam stanovnika. Najstariji imao je samo 35 godina.

Štrbac, građanska kuća

Spomenik žrtvama ratova u centru Štrpca

Prva škola u Štrpcu otvorena je 1932. godine. Imala je dva odeljenja đaka, biblioteku i čitaonicu.

Štrbac, kuća u centru sela

Škola u Štrpcu

Školsku 2006/2007. godinu završilo je sedmoro učenika.

Štrbac, centar sela

Spomenik i škola

Putem kroz Štrbac

Bez namere da se bavim istorijom Štrpca, navešću nekoliko podataka, koji govore da je Štrbac bio jedno od naprednijih mesta u prvoj polovini XX veka.

Štrbac, narodna arhitektura i graditeljstvo

Put kroz Štrbac

Prva zemljoradnička (nabavljačko - prodajna) osnovana je 1922. godine. Zadruge su posle Drugog svetskog rata masovno osnivane. Zatim su, početkom XXI veka masovno nestajale. Pa ponovo, od 2015. godine počinje, manje-više uspešno, osnivanje zemljoradničkih zadruga. Ja bih, ipak, sećajući se XX veka, rekao: "reosnivanje".

Štrbac, početak sela

Putem kroz Štrbac

Prva ambulanta u selu (sasvim moguće i poslednja) osnovana je 1926. godine. Prvi lekar bio je dr Dimitrije Gilić. Ambulanta je radila godinu dana, pa je preseljena u Donju Kamenicu, a zatim u Gornju Kamenicu*.

Štrbac, Knjaževac

Seosko domaćinstvo

Prolazeći Štrpcem procenjujem da je većina kuća i poljoprivrednih objekata podignuta u drugoj polovini XX veka.

Štrbac, početak sela

Poljoprivredni objekti

Veličina objekata govori da je reč o domaćinstvima, koja su se bavila i bave ratarstvom i stočarstvom.

Štrbac, ulazak u selo

Seoski bunar

S obzirom na period gradnje, seoske kuće, koje sam video, nemaju elemente narodnog graditeljstva, karakteristične za ostala sela Zaglavka.

Štrbac, kuća s velikim tremom

Kuće na putu kroz Štrbac

Pažnju mi je privukla sveže okrečena, sređena kuća, s prodajnom, likovnom galerijom. Pretostavljam da ako ima svadbi, ima i kupaca.

Štrbac, fasada kuće obložena lomljenim crepom

Prodajna likovna galerija

Nekada je u okolini Štrpca bilo vodenica. Fotografiju jedne od njih poslao mi je prijatelj Ljubinko Todorović. Ne znam da li je vodenica preživela protekle decenije.

Štrbac, kućna vrata

Vodenica i vedeničko kamenje, 1996. (foto arhiva: Ljubinko Todorović)

Ukoliko želite da posetite Štrbac, krenite od Knjaževca prema Kalni. Selo je od Knjaževac udaljeno oko 12km i 15 minuta vožnje.

 

 

U Štrpcu žive dobre ljude, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Saši Todoroviću, na uzbudljivoj, ali sigurnoj vožnji uskim, krivudavim putem za Štrbac, prijatnom druženju i strpljenju;
  • Božidaru Mitroviću iz Knjaževca, na pričama o knjaževačkim selima, ljudima i događajima;
  • Viobranu Stanojeviću na gostoprimstvu i pričama o Štrpcu;
  • Ljubinku Todoroviću na ustupljenim fotografijama;
  • ljudima iz Štrpca, čije sam lepe kuće i dvorišta fotografisao, nadajući se da neće da mi zamere i
  • Turističkoj organizaciji Knjaževac, koja je organizovala posetu Štrpcu.

* Izvor: Miodrag Velojić, Olica Radovanović: Zaglavak, Stanovništvo Stare planine, Knjiga 2