Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Janja, Knjaževac

Janja je malo selo kraj puta za Babin zub. U okolini Janje bilo je rudarskih jama u kojima su radili i stanovnici Janje, neznajući da kopaju uranijum.

Janja, Knjaževac

Janja

Janju sam posetio u septembru 2012. godine, putujući knjaževačkim krajem. Selo pripada knjaževačkoj oblasti Budžak i nalazi se u oblasti Stare planine. Od Knjaževca je udaljeno oko 40km.

Janja je oduvek bilo malo selo, pretežno podignuto kraj Janjske reke. Sticajem okolonosti, selo se našlo u području, koje je postalo poznato daleko van granica posleratne Jugoslavije. Naime, u okolnim selima, tokom pedesetih i šezdesetih godina XX veka vršena su istraživanja uranijuma. Na osnovu rezultata, 1963. godine, otvoreno je nekoliko rudarskih jama. Ekploatacija uranijuma zvanično je trajala do 1965. godine.

Lepa seoska kuća na putu za Janju, Knjaževac

Lepa seoska kuća na putu za Janju

Navedeni događaji uticali su na broj stanovnika Janje. Po popisu iz 1948. godine u Janji je živelo 210 stanovnika, zatim je početkom šezdesetih, a kao posledica poslova oko uranijuma, bilo skoro 300 stanovnika. Rudnici su zatvoreni, pa su stanovnici počeli da napuštaju Janju. Konačno, po popisu iz 2002. u Janji živi manje od 40 stanovnika, pa je pitanje samo godine, kada će selo ostati bez stanovnika.

Stari ambar, Janja, Knjaževac

Stari ambar

Najveći broj domaćinstava smestio se pored glavnog puta kroz Janju.

Put kroz selo, Janja, Knjaževac

Put kroz selo

Kuće i drugi objekti tradicionalno su građeni po sadašnjim, ekološkim zahtevima. Nad kamenim temeljom, zidovi su od naboja: drvena građa i ispun od pleve i blata. Zahvaljujući takvim tehnikama narodne gradnje i upotrebljenim materijalima, kuće često dožive stoti rođendan.

Seoske kuće, Janja, Knjaževac

Seoske kuće od naboja

U blizini centra sela je jedna od poslednjih (ako ne i poslednja) vodenica. Nalazi se pored Janjske reke, ali vodenično kolo ne pokreće reke, već nekoliko potoka, koji se u nju ulivaju i u koje sam do kolena upao (zato sam ih i zapamtio).

Vodenica, Janja, Knjaževac

Vodenica, Janja, Knjaževac

Vodenica u Janji

Čini se da je voda Janjske reke čista. Po mostiću moglo bi da se zaključi da ostaje u koritu i u vreme velikih voda. Međutim, planinske reke i potoci su nepredvidivi, pa se dogodi da u momentu poplave okolinu i ponesu sa sobom sve što im se nađe na putu.

Janjska reka, Janja, Knjaževac

Janjska reka

Kuće u Janji predstavljaju lepe primere narodnog graditeljstva. Nažalost, čini se da se u neke ređe dolazi.

Seosko dvorište, Janja, Knjaževac

Seoska kuća i ambar

U centru Janje sagrađeno je nekoliko lepih, novih kuća. To je mogući znak da Janja neće biti još jedno napušteno selo u Istočnoj Srbiji.

Nove kuće u Janji, Knjaževac

Nove kuće u Janji, Knjaževac

Nove kuće u Janji

U centru Janje

U centru Janje su zgrada škole i još nekoliko objekata. Školska zgrada deluje prilično veliko, s obzirom na očekivani broj đaka. Građena je po vrlo lepom projektu. Čini mi se da je isti projekat korišćen i za izgradnju škole u Vrtovcu. Ulaz u školu naglašen je isturenim delom zgrade, koji drže snažni stubovi i lukovi. Forma lukova ponavlja se u unutrašnjosti zgrade - tek da đake i učitelje odvede do njihovih učionica.

Škola, Janja, Knjaževac

Škola i školsko dvorište u Janji

Na zidu škole su dve table. Jedna, novija pokazuje da je negde u blizini pošta. Druga je prilično zarđala, označava da je, tu negde, mesna kancelarija. Moguće da je postavljena šezdesetih godina XX veka.

Pošta, Janja, Knjaževac

Ploče za poštu i mesnu kancelariju

Pored škole, u susednoj zgradi, pretpostavljam, bile su mesna kancelarija i prodavnica, ili kafana. Trenutno, ništa od toga ne radi.

Mesna kancelarija i škola, Janja, Knjaževac

Mesna kancelarija, Janja, Knjaževac

Zgrada bivše mesne kancelarije

Deo sela je iznad škole, prema brdu, koje se spušta do sela.

Janja, Knjaževac

Seoske kuće

Kroz Janju prolazi put za Aldinu Reku i Tatrasnicu, a može se stići i do Ravnog Bučja.

Most preko Janjske reke, Janja, Knjaževac

Most preko Janjske reke

Put za Aldinu Reku i Tatrasnicu u Janji, Knjaževac

Na putu za Aldinu Reku i Tatrasnicu

Na putu kroz Janju zaostao je jedan stari, putni kamen, koji je označavao broj puta i kilometražu od početka određenog puta. Tako, na ovom iz Janje piše da smo na regionalnom putu R-243. Naznačena kilometraža (21 km) označava neko mesto, odakle je put krenuo. Probao sam da utvrdim koje je to mesto, ali nisam ni jedno našao baš na 21. kilometru.

Janja, Knjaževac

21. km reginalnog puta R-243

U Janji nisam sreo mnogo ljudi, ali jedan susret ostao mi je i u lepom sećanju i na fotografiji. Nedaleko od centra sela, sreo sam stanovnicu Janje na povratku iz jesenje bašte. Razmenili smo nekoliko reči, prihvatila je da napravim nekoliko njenih fotografija za uspomenu na boravak u Janji i aktuelno, skroz organsko povrće.

Janja, Knjaževac

Stanovnica Janje na povratku iz jesenje bašte

Kako stići u Janju

Moj boravak u Janji bio je suviše kratak, pa svakako nisam video ostale, lepe delove Janje. Rado bih se, prvom prilikom vratio. Ako želite da posetite Janju, lako se stiže. Od Knjaževca putuje se do Kalne, a zatim skreće ka Balta Berilovcu i Babinom zubu na Staroj planini. Skretanje za Janju je na 4. km nakon Balta Berilovca. Od Knjaževca do Janje je oko 40km i 50 minuta vožnje.

U Janji žive dobri ljudi, dobrodošli ste!

 

 

 


Zahvaljujem se:

  • Stanovnicima Janje, čije sam lepe kuće fotografisao, nadajući da neće da mi zamere;
  • Saši Todoroviću, na uzbudljivoj, ali sigurnoj vožnji uskim, krivudavim putem za Janju, prijatnom druženju i strpljenju;
  • Božidaru Mitroviću iz Knjaževca, na pričama o knjaževačkim selima, ljudima i događajima;
  • Turističkoj organizaciji Knjaževac, koja je organizovala posetu Janji.