Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Jalovik Izvor, Knjaževac

Jalovik Izvor nalazi se na nekadašnjem trgovačkom putu Niš - Svrljig, pa dalje. Stogodišnje kuće, primeri lepog narodnog graditeljstva, čine ambijentalnu celinu.

Centar Jalovik Izvora, Knjaževac

Centar Jalovik Izvora

Jalovik Izvor posetio sam u septembru 2012. godine, putujući knjaževačkim selima - od sela do sela.

Selo se prostire kraj nekadašnjeg prometnog, trgovačkog druma Knjaževac - Svrljig - Niš i geografski pripada oblasti Budžak. Zahvaljujući položaju i preduzimljivosti stanovnika, Jalovik Izvor bio je veliko i napredno selo.

Put za Svrljig, Jalovik Izvor, Knjaževac

Put za Svrljig

Najuspešniji period sela vezuje se za kraj XIX i prvu polovinu XX veka. Pre formiranja današnje Kalne, Jalovik Izvor bio je centar Budžaka. Škola je osnovana 1868, telefon je uveden 1929. godine, radilo je 16 vodenica. Sredinom pedesetih godina prošlog veka selo je imalo više od 2000 stanovnika. Migracije selo - grad, izgradnja i korišćenje novih putnih pravaca uticali su da se broj stanovnika stalno smanjivao. Ovih godina u Jalovik Izvoru živi oko 200, pretežno starijih stanovnika.

U centru Jalovik Izvora

Centar sela sačuvao je autentičnost i atmosferu prošlih vremena, a javni i privatni objekti pokazuju da su u Jalovik Izvoru živele vredne, imućne i ugledne familije.

Lepotom arhitekture izdvajaju se škola i učiteljski stanovi. Škola u Jalovik Izvoru osnovana je 1868. godine. Zatvorena je 1996, kada je ponestalo đaka. Tih godina Jalovik Izvor imao je oko 300 stanovnika.

Seoska škola, Jalovik Izvor, Knjaževac

Seoska škola, Jalovik Izvor, Knjaževac

Škola u Jalovik Izvoru

Učiteljski stanovi, Jalovik Izvor, Knjaževac

Učiteljski stanovi

Ni jedan od ratova XX veka nije zaobišao selo. Meštani Jalovik Izvora podigli su spomen-česmu u znak sećanja na stradale rođake i susede. Otkrivena je 30. novembra 1949. godine: "U znak zahvalnosti palim borcima u Narodno-oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost domovine od 1941 - 1945. godine.".

Spomen-česma posvećena žrtvama ratova u centru Jalovik Izvora, Knjaževac

Spomen-česma posvećena žrtvama ratova u centru Jalovik Izvora

U nekim kasnijim godinama, što i nije suviše važno, dodata je još jedna spomen-ploča. Posvećena je "Palim ratnicima 1912-1918". Tako, predugačak spisak žrtava jednog sasvim običnog i mirnog sela svedoči o zlodelima vojski, koje su dolazile u ove krajeve.

Spomen-česma sa imenima žrtava ratova u XX veku, Jalovik Izvor, Knjaževac

Spomen-česma sa imenima žrtava ratova u XX veku

Posleratni period obeležilo je masovno osnivanje zemljoradničkih zadruga. Pored osnovne delatnosti u oblasti poljoprivrede i stočarstva, zadruge se povezuju sa seoskim prodavnicama. Pa namera: "Idem u zadrugu!" značila je zapravo: "Idem u prodavnicu!". Zadruge su bile prodavnice mešovite robe i sve su isto mirisale. Na tezgi su bile velike, staklene tegle s bombonama, koje su pakovane u fišeke. Prodavnica u centru Jalovik Izvora pripadala je Zemljoradničkoj zadruzi iz Kalne. Broj stanovika u Jalovik Izvoru se smanjio, Zadruga u Kalni prestala je da postoji, zadružna prodavnica je zatvorena, a zid je postao tužna oglasna tabla. Poslednjih godina u Jalovik Izvoru nema prodavnica.

Zadružna prodavnica, Jalovik Izvor, Knjaževac

Nekadašnja zadružna prodavnica

Sećajući se porekla, u Jalovik Izvor krajem avgusta vraćaju se nekadašnji stanovnici i njihovi potomci. Povod je Pandžur, sabor izvorne muzike i verski praznik. Deo programa održava se u porti crkve svete Petke. (Pogledajte i Crkvu svete Petke)

Crkva svete Petke, Jalovik Izvor, Knjaževac

Crkva svete Petke, Jalovik Izvor, Knjaževac

Crkva svete Petke

Ambijentalna celina na trgovačkom putu kroz Jalovik Izvor

Stari putevi vodili su dolinama reka. U okolini sela izvire Izvorska reka, put od Svrljiga na istok vodi pored reke, pa je centralni deo Jalovik Izvora podelio uzani prostor između brda s rekom i putem. Putujući Srbijom posetio sam veliki broj sela. Bez namere da ih poredim, jer po meni sva su lepa, izdvojio bih, ipak, Jalovik Izvor. Prolazeći glavnom ulicom, nekadašnjim trgovačkim putem, utisci se prepliću. Sasvim je očigledno da je u selu malo ljudi i da se u kućama retko živi tokom cele godine. Većina kuća dočekala je, ili će dočekati stoti rođendan. I pored toga, sa malo sređivanja, mogu biti udoban dom.

Put kroz centar sela Jalovik Izvor, Knjaževac

Put kroz Jalovik Izvor

Jedna od najstarijih kuća je bela kuća s doksatom, u centru sela, vlasništvo porodice Milosavljević. Na njoj nema tragova proteklih 150 godina i planinskih zima. Prošla bi tehnički pregled pre većine kuća i zgrada sadašnjeg vremena.

Seoska kuća s doksatom, Jalovik Izvor, Knjaževac

Prelepa kuća s doksatom

U centru Jalovik Izvora izdvajaju se tri tipa kuća: prizemne, na sprat i s doksatom. Kuće su najčešće izgrađene uz samu ivicu puta.

Seoska kuća od naboja, Jalovik Izvor, Knjaževac

Kuća od naboja

Stara seoska kuća, Jalovik Izvor, Knjaževac

Izuzetno lep primer prozora i vrata s kapcima

Narodna tradicija graditeljstva istočne Srbije poštovala je estetiku i pružala je udobno stanovanje. Prostrani doksati bili su senoviti delovi kuće, u kojima su se provodili letnji dani.

Luksuzna seoska kuća s doksatom, Jalovik Izvor, Knjaževac

Prelepa, luksuzna kuća s doksatom

S obzirom da su postojali samo prirodni materijali, kuće su građene u skladu sa današnjim zahtevima ekoloških kuća. Zemljani naboj i drvena građa obezbeđivali su ujednačenu temperaturu tokom cele godine: štite od planinskih zima i letnjih vrućina.

Stara seoska kuća s doksatom, Jalovik Izvor, Knjaževac

Kuća imućne familije s doksatom

Doksat, Jalovik Izvor, Knjaževac

Kuća s doksatom

U Jalovik Izvoru postoji više kuća s braon fasadom, sa malo tamnijim "a la Toscana" tonom. Posebno je neobično nekoliko kuća sa jedinstvenim fasadama, ukrašenim lomljenim crepom. Ne mogu a da se ne zapitam: "A koliko su trajali fasaderski radovi?".

Seoska kuća od lomljenog crepa, Jalovik Izvor, Knjaževac

Kuća sagrađena od kamena, drvene građe, naboja i lomljenog crepa

Fasada seoske kuće ukrašena crepom, Jalovik Izvor, Knjaževac

Fasada ukrašena lomljenim crepom

Jedna od kuća do detaljno prikazuje tehnike narodne gradnje: zemljani naboj i drvena građa.

Seoska kuća od naboja, Jalovik Izvor, Knjaževac

Kuća od naboja

U jednom od prostranih dvorišta, graditeljska celina objedinila je stanovanje, ambare i ostale seoske objekte.

Obnovljena seoska kuća, Jalovik Izvor, Knjaževac

Obnovljena kuća s ambarom

U domu porodice Milosavljević

U centru Jalovik Izvora, nalazi se kuća iz XIX veka. Izgrađena je u stilu bogatih, građanskih kuća, karakterističnih za istočne krajeve Srbije. Privlači belinom zidova i velikim doksatom na spratu, koji povezuje dva kućna krila.

Kuća porodice Milosavljević, Jalovik Izvor, Knjaževac

Kuća porodice Milosavljević

Na putovanjima po malim srpskim selima dešava mi se, da prva osoba koju sretnem, bude baš moj poznanik. Tako je bilo i u Jalovik Izvoru. Vlasnik opisane kuće je građevinski inženjer Vićentije Milosavljević, sa kojim me povezuje porodično prijateljstvo iz vremena izgradnje smederevske Železare, sedamdesetih godina prošlog veka. I kao da ne postoji prošlo vreme, davno započete priče nastavljene su u gostinjskoj sobi porodice Milosavljević.

Vićentije Milosavljević, Jalovik Izvor, Knjaževac

Vićentije Milosavljević

Istoriju porodice Milosavljević na najbolji način ilustruje desetak fotografija porodičnog, zidnog albuma. Preci Vićentija Milosavljevića borili su se i stradali na Ceru. Zatim, ukazom od 15. avgusta 1929. na Bledu, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca Aleksandar I, odlikovao je zemljoradnika Milosavljević Dimitrija ordenom Svetog Save. Orden je uručen 15. maja 1930. u Beogradu.

Orden Svetog Save, Jalovik Izvor, Knjaževac

Dimitrije Milosavljević sa suprugom, nosilac ordena Svetog Save

U dvorištu porodice Milosavljević je pumpa iz 1939. godine. Proizvedena je u čuvenoj mađarskoj fabrici, a stogodišnja garancija još uvek važi.

Dvorišna pumpa za vodu, Jalovik Izvor, Knjaževac

Dvorišna pumpa za vodu iz 1939. godine

Kako i zašto posetiti Jalovik Izvor

U Jalovik Izvoru proveo sam jedno letnje prepodne. Premalo da se posete i delovi sela van centra. Premalo i da se ispričaju sve priče o selu i ljudima, u hladovini nekog od seoskih doksata. Zato ću prvom prilikom ponovo da posetim Jalovik Izvor.

U Jalovik Izvor može se stići iz Niša, preko Svrljiga. Do sela je oko 60km i sat vremena vožnje.

Put za Svrljig, Jalovik Izvor, Knjaževac

Put za Svrljig

Druga mogućnost je iz pravca Knjaževca, preko Kalne. Do sela je manje od 40km i 40 minuta vožnje.

Put za Kalnu, Jalovik Izvor, Knjaževac

Put za Kalnu

Uz pažljiviju vožnju, putovanje će sigurno prijati.

 

 

 

U Jalovik Izvoru žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • prijatelju Vićentiju Milosavljeviću na gostoprimstvu i pričama o selu i meštanima Jalovik Izvora;
  • Turističkoj organizaciji Knjaževac, koja je organizovala posetu Jalovik Izvoru;
  • Saši Todoroviću, na uzbudljivoj, ali sigurnoj vožnji uskim, krivudavim putem za Jalovik Izvor, prijatnom druženju i strpljenju;
  • Božidaru Mitroviću iz Knjaževca, na pričama o knjaževačkim selima, ljudima i događajima;
  • meštanima Jalovik Izvora, čije sam lepe kuće fotografisao i predstavio u ovoj reportaži, nadajući se da neće da mi zamere.