Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Bajinci, Crna Trava

Bajinci su selo lepih, rasutih mahala. Iz njih su odlazili crnotravski neimari da grade najvrednija beogradska zdanja. U građevinskim pauzama zidali su po sopstvenim projektima svoje domove.

Vila Ana - kuća Bojana Nikolića - Bokija

Vila Ana - kuća Bojana Nikolića - Bokija

Bajince sam posetio u julu 2019. godine, putujući crnotravskim putevima - od sela do sela.

Bainci se nalaze na putu od Crne Trave prema Mlačištu i Mlačiškim Meanama. Selo rasutog tipa. Čine ga mahale, najčešće nastale oko porodičnih imanja. Sredinom XX veka u selu je živelo više od 100 familija i bilo je više od 400 stanovnika. Ovih dana, ne računajući leto i lepše vreme, selo ima šestoro stanovnika. Ljudi iz bajinačkih mahala oduvek su bili okrenuti Mlačiškim Meanama, u kojima su bili škola i prodavnica.

Seosko domaćinstvo na kraju procvetale, julske livade

Seosko domaćinstvo na kraju procvetale, julske livade

Deo sela, koji sam posetio, nalazi se na zaravni, okruženoj šumom. Prvi utisak je da se Bajinci razlikuju od ostalih crnotravskih sela. Oko cvetne, julske livade nalazi se nekoliko domaćinstava. Na uzvišenju je kuća mog novostečenog prijatelja Bojana Nikolića - Bokoja. S obzirom da je jedan od dvojice stalnih stanovnika Bajinaca, dobar pogled pomaže mu da kuće svojih suseda pričuva do sledećeg proleća.

Bojan Nikolić - Boki sa trećim stanovnikom Bajinaca, šarplaninkom Murom

Bojan Nikolić - Boki sa četvrtim stanovnikom Bajinaca, šarplaninkom Murom

Stanovnici Bajinaca oduvek su bili vredni. Kao i ostali Crnotravci, bili su zidari, a vrlo često i pravi, priznati neimari. U sezonskim, građevinskim pauzama gradili su svoje kuće. Na svojim imanjima izgradili su lepe i vredne kuće. Neke od njih dočekale bi i ceo vek, ako se neko od vlasnika vrati u Bajince. Sasvim sebično, voleo bih da je poneka od tih kuća moja.

Lepa seoska kuća porodice Nikolić, Bajinci, Crna Trava

Kuća porodice Nikolić, o kojoj brine Snežana Nikolić Marković

A kada nekoga dugo nema i kuća polako nestaje.

Napuštena kuća, Bajinci, Crna Trava

Dešava se ...

U crnotravskim selima video sam nešto, čega u drugim selima nema. Domaćini su želeli i da im običan, sasvim običan plot bude lep.

Seosko dvorište, Crna Trava

Seosko dvorište s lepim plotom

Iako se čini da u neke od kuća niko ne dolazi, mnoge od tih bašti su i ovog jula procvetale. Najuporniji su jorgovan i perunika. Za razliku od obojenih i preskupih holandskih hibrida, naše cveće još uvek miriše.

Seosko dvorište s perunikom, Bajinci, Crna Trava

Naša perunika još uvek miriše ...

Stanovnici Bajinaca gradili i do danas jedinstvena i najvrednija beogradska zdanja: Skupština, Glavna pošta, pa najviše jugoslovenske dimnjake. Međutim, za sebe su čuvali svoj, tradicionalni stil gradnje.

Tradicionalna seoska kuća, Bajinci, Crna Trava

Tradicionalna seoska kuća

Kako stići do sela

S obzirom da je selo rasutog tipa, tog letnjeg popodneva video sam samo deo sela. Prvom prilikom želim ponovo da dođem i posetim i ostale mahale.

Ukoliko želite da posetite selo, izaberite leto. Bajinci se nalaze na 13km od Crne Trave i do sela se stiže za tridesetak minuta.

 

 

U Bajincima žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo projekat "Zaboravljena Srbija - poslednje godine crnotravskih sela".
    (Stavovi autora teksta i fotografija nužno ne izražavaju stavove Ministarstva kulture i informisanja RS, koje je finansijskim sredstvima podržalo realizaciju projekta)
  • Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Odboru za selo, na podršci;
  • našim domaćinima, Dragoljubu Radisavljeviću - Đuri i Bojanu Nikoliću - Bokiju, na gostoprimstvu i pričama o Bajincima i crnotravskim zidarima;
  • prijatelju Ranđelu Nikoliću (ili samo: Lale iz Broda), koji nas je ladom nivom proveo najneprohodnijim putevima do najskrivenijih crnotravskih sela;
  • ljudima iz Bajinaca, koje nisam upoznao, a čije sam lepe plotove i kuće fotografisao, nadajući se da neće da mi zamere.