Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Rajčetine, Crna Trava

Rajčetine je selo lepše od impresionističkih slika. U selu se teško živi, a osmeh vraćaju sačuvane tajne sa Čobanca.

Tonka Slavković, jedna od sedmoro stanovnika Rajčetine, Crna Trava

Tonka Slavković, jedna od sedmoro stanovnika Rajčetine

Rajčetine sam posetio julu 2019. godine, putujući crnotravskim putevima - od sela do sela.

Čini mi se da su letnji dani najbolje vreme za posetu selu. Selo je utonulo u sve nijanse zelene boje, a procvetale julske livade lepše su od svih preskupih impresionističkih motiva iz belosvetskih muzeja i galerija.

Seoskim sokacima - od kuće do kuće

U Raječetini je vodič za obilazak sela nepotreban. Dovoljno je da se pođe jednim sokakom, nastavi sledećim, pa tako - od kuće do kuće.

Seoski sokak, Rajčetine, Crna Trava

Julski seoski sokak u Rajčetini

I pored malog broja stalnih stanovnika, kuće u Rajčetini najčešće ne deluju napušteno i zapušteno. Jedini nagoveštaj je nepokošena livada pored kuće.

Seoska kuća, Rajčetine, Crna Trava

Održavana seoska kuća (foto: Andrej Cvetković)

Dalje u sokaku nailazim na lepu kuću iz sedamdesetih, ili osamdesetih godina. Stilski se ne uklapa u narodnu arhitekturu ovog kraja, ali savršeno pristaje dvorištu, u kome se nalazi.

Lepa kuća i zeleno, senovito dvorište, Rajčetine, Crna Trava

Lepa kuća i zeleno, senovito dvorište

Izuzetno likovno deluje scena sa starim plotom i belom kućom.

Stari plot, Rajčetine, Crna Trava

Stari plot (foto: Andrej Cvetković)

A ispred vrata gore pomenute, bele kuće, nailazim na scenu koju je nemoguće ni zamisliti niti režirati. Ne čudi kada u planinskim selima, na kućnom pragu, sretnete zmiju. U Rajčetini umesto zmija, pred vratima ove kuće su davno ostavljena čuvarkuća (što nije neuobičajeno) i mnogo, baš mnogo sazrelih šumskih jagoda.

Šumske jagode, Rajčetine, Crna Trava

Kućni prag koji čuvaju čuvarkuća i sazrele šumske jagode

Nailazim na još jedan stari plot - šiljat je da šiljatiji ne može da bude. Nisam siguran čemu služe ti šiljci, ali siguran sam da bih ga lako preskočio.

Seosko dvorište, Rajčetine, Crna Trava

Još jedno lepo dvorište sa snežno belom kućom

U jednom od domaćinstava su skoro srušeni ambar i kuća bez dela fasade. Naravno da je sve bilo lepše dok je ambar bio nov. Međutim, u ovakvom stanju mogao bi da bude deo svih udžbenika narodnog (ili kako danas kažu: ekološkog) graditeljstva: prirodni materijali, koji garantovano štite od letnje vrućine i zimske hladnoće.

Narodno graditeljstvo, Rajčetine, Crna Trava

"Anatomija" starog ambara otkriva tajne narodnog graditeljstva

Rajčetine se nalaze na zaravni, pa više liče na neka od ravničarskih sela. Na primer moravska, ili mačvanska.

Seoska dvorišta, Rajčetine, Crna Trava

Seoska dvorišta

U poseti familiji Slavković

U jednom od rajčetinskih sokaka je domaćinstvo familije Slavković. Uz sok od šumskih jagoda i borovnica, čuli smo deo priče o Rajčetini. Stanovnici Rajčetine oduvek su bili upućeni na Ruplje, koje je udaljeno oko 2km od sela. U Ruplju su radile škola, ambulanta, prodavnice i kafane. Ovih dana u Rajčetini, a tokom cele godine, živi sedmoro stanovnika. Istorija sela i procesi iseljavanja slični su sa sudbinama ostalih crnotravskih sela.

Kuća Tonke Slavković, Rajčetine, Crna Trava

Kuća Tonke Slavković

Moju letnju predstavu o idiličnom selu lako pobija Mica Slavković, naša domaćica. U Rajčetini, iz svih poznatih razloga, teško se živi. Ljudi su stariji, ekonomska situacija nije im naklonjena. Porodica Slavković ima malo obradive zemlje: u delu dvorišta je bašta s povrćem. Nisam probao, ali siguran sam da je krompir, koji sam video, organskiji od svih organiskih iz pomodnih, beogradskih prodavnica "zdrave hrane". Seju ga za sebe, ne prodaju ga. U dvorištu nema živine, jer lisice, koje navrate svake noći, ne slažu se najbolje s kokoškama.

Rajčetine, Crna Trava

Mica Slavković u svojoj bašti

Nakon "teških" tema, priča se vraća u prošla vremena i stigne do Čobanca. I nigde nije bilo više tajni (neispričanih, ali upamaćenih), kao sa sabora na Čobancu. Ovog popodneva čuo sam nekoliko tih lepih tajni. S razlogom, tajne neka i dalje ostanu tajne.

Mica nas ispraća s osmehom, a ja bih voleo ponovo da je vidim.

Letnje popodne u Rajčetini, Crna Trava

Letnje popodne u Rajčetini

Kako stići do sela

Ukoliko želite da posetite selo, izaberite leto. Rajčetine se nalaze na 2-3km od puta Crna Trava - Predejane. Skretanje je na 9. km od Crne Trave i označeno je drvenim putokazom sa natpisom: Drusunci.

Put za Raječetine, Crna Trava

Put za Raječetine

Po suvom vremenu put je prohodan i za putnička vozila, a do sela su 2-3km.

 

U Rajčetini žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo projekat "Zaboravljena Srbija - poslednje godine crnotravskih sela".
    (Stavovi autora teksta i fotografija nužno ne izražavaju stavove Ministarstva kulture i informisanja RS, koje je finansijskim sredstvima podržalo realizaciju projekta)
  • Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Odboru za selo, na podršci;
  • našim domaćicama, Mici i Tonki Slavković na gostoprimstvu i pričama o Rajčetini;
  • prijatelju Ranđelu Nikoliću (ili samo: Lale iz Broda), koji nas je ladom nivom proveo najneprohodnijim putevima do najskrivenijih crnotravskih sela i
  • ljudima iz Raječetine, koje nisam upoznao, a čije sam lepe plotove i kuće fotografisao, nadajući se da neće da mi zamere.