Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Preslap, Crna Trava

Preslap je selo, koje voli da se slika. Na konkursu za najlepšu kuću pobedila je zgrada škole.

Preslap, Crna Trava

Preslap

Preslap sam posetio u julu 2019. godine, putujući crnotravskim putevima - od sela do sela.

Preslap se nalazi na delu nekadašnjeg Carigradskog druma, na pravcu: Vlasotince - Sastav Reka - Gradska i dalje preko Strezimirovca, za Bugarsku i Tursku. Nalazi se ispod brda Pažar (1232 mnv). Do sela stižu dva veća potoka: Mala kalna i Krvavelj, nastavljajući dalje kao Preslapska reka.

Jedan julski dan u Preslapu

Za razliku od većine crnotravskih sela, Preslap je selo zbijenog tipa, organizovano oko pomenutih potoka. Već prvi susret sa selom nagoveštava da Preslap voli da se slika.

Preslap, Crna Trava

Na ulazu u Preslap

S namerom da bude u centru, a u nedostatku većeg placa, dešava se da je kuća, ili deo kuće iznad samog potoka.

Seoska kuća iznad potoka, Preslap, Crna Trava

Kuća iznad potoka

Kao i u ostalim crnotravskim selima, broj stanovnika Preslapa je iz godine u godinu manji, a u odnosu na posleratne godine, stanovnika je sedam puta manje. Ovih dana, po proceni naših domaćina, u Preslapu cele godine živi oko 100 stanovnika.

Šetajući selom, lako je zaključiti da je reč o mestu, u kome su živele i žive imućne porodice. To se vidi i po starim i po novim kućama. U neke od kuća domaćini ređe dolaze. I pored toga, u odličnom su stanju i ne bih se iznenadio ako bi neko otvorio prozor.

Lepa seoska kuća s ružom puzavicom, Preslap, Crna Trava

Lepa kuća s ružom puzavicom

Veliki broj stanovnika Preslapa tradicionalno se bavio građevinom. U pauzama, ili van građevinske sezone, gradili su svoje kuće. Vrhunske zanatlije su svoja stečena znanja i iskustva donosili u svoje selo. Čak i da ti podaci nisu poznati, vidi se da su stare preslapske kuće originalna i skladna arhitektonska rešenja. Postavlja se samo jedno pitanje: "Koja je kuća najlepša".

Lepa, stara seoska kuća, Preslap, Crna Trava

Lepa, stara seoska kuća s cvetnom baštom, Preslap, Crna Trava

Lepa seoska kuća s cvetnom baštom

Sokaci Preslapa izuzetno su slikoviti. Da se slučajno nalaze u nekoj od turistički posećenijih zemalja, preslapske kuće i dvorišta bili bi sigurno omiljena tema svih mogućih turista.

Stare seoske kuće, Preslap, Crna Trava

Kuće za slikanje

Ukoliko dozvolim sebi da biram najlepšu zgradu, odabraću svakako zgradu škole u Preslapu.

Škola, Preslap, Crna Trava

Škola u Preslapu

Nekada je četvororazrednu školu u Preslapu pohađalo 70 učenika. Škola je zatvorena 2002. godina, a današnja dva đaka idu u školu u Crnoj Travi.
Jedna od retkih zgrada, koje više nema je Zadružni dom. Pre nekoliko godina nije izdržao planinsku zimu.

Panorama, Preslap, Crna Trava

Panorama iz cvetnog dvorišta

U Preslapu ima i novih kuća. Jedna od izuzetno lepih je u centru sela.

Nova seoska kuća, Preslap, Crna Trava

Nova kuća u Preslapu

Na brdu iznad sela je "fabrika vode". Moguće je da je reč o zahvaćenom izvoru planinske vode, jer pojam "fabrika" ne mogu nikako da uparim sa vodom. Neposredno kraj pomenutog objekta nalazi se jedno od najboljih mesta za panoramsku fotografiju sela.

Panorama sela Preslap, Crna Trava

Preslap, Crna Trava

Panorama Preslapa

U Preslapu ne zaboravljaju rođake i susede, stradale u svim mogućim ratovima. Na početku sela je spomen-česma, sa pločama za svaki od prošlih ratova.

Spomen česma, Preslap, Crna Trava

Spomen-česma u centru sela

Centralno je postavljena spomen ploča, posvećena žrtvama Drugog svetskog rata, sa spiskom imena: Arhizanović Nikola (1923-1944), Đikić Milić (1927-1944), Golubović Milorad (1919-1944), Zlatanović Svetozar (1911-1944), Antić Bora (1917-1944), Stojanović Ranđel (1898-1944). Spomen ploču "podiže narod sela Preslap borcima NOB-e, 4. VII 1962. g". Poginuli su 1944, pred kraj rata, što sudbinu žrtava čini još tragičnijom - Milić je imao samo 17 godina, a Nikola 21.

Druga spomen-ploča posvećena je borcima iz Prvog svetskog rata: "Ratnicima od 1912-1918, 7. jul 2018. Zahvalni građani Preslapa i Crne Trave".

I kao da je bilo malo žrtava, poslednja spomen-ploča posvećena je Goranu Mladenoviću, "poginulom u NATO agresiji za slobodu u čast otadžbine! 1. jul 2017, Preslap". Previše ih je, neka bude poslednja!

Spomen česma, Preslap, Crna Trava

Spomen-ploča posvećena Goranu Mladenović, poginulom u NATO agresiji na Srbiju

Kako stići do sela

Preslap je jedno od najlepših sela, koje sam posetio. Prepodnevni boravak nije dovoljan da se stigne i do preslapskih mahala pa ću, nadam se, jednog letnjeg dana ponovo da dođem. Ukoliko želite da posetite selo, izaberite leto. Do sela se može stići iz Crne Trave, ili iz Vlasotinca. U bilo kom slučaju, raskrsnica za Preslap je u Sastav Reci. Od Sastav Reke do Preslapa je 20km, ili 30 minuta vožnje asfaltnim putem.

 

 

U Preslapu žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo projekat "Zaboravljena Srbija - poslednje godine crnotravskih sela".
    (Stavovi autora teksta i fotografija nužno ne izražavaju stavove Ministarstva kulture i informisanja RS, koje je finansijskim sredstvima podržalo realizaciju projekta)
  • Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Odboru za selo, na podršci;
  • našem domaćinu, Aci Đuriću na gostoprimstvu i pričama o Preslapu i
  • ljudima iz Preslapa, čije sam lepe kuće fotografisao, nadajući se da neće da mi zamere.