Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Mahala Dojčinovci - Vlasina Rid

Dojčinovci su mahala na ivici Vlasina Rida. Sa cvetnih livada širi se pogled na Vlasinsko jezero.
Iz Dojčinovca je ratnik Gavrilo, poginuo 1915, u 25. godini.

Seoska kuća, Dojčinovci, Vlasina Rid, Crna Trava

Seoska kuća

Dojčinovce sam posetio jednog julskog popodneva 2019. Bilo je to prvo selo, ili mahala, u koju sam došao tokom obilazaka crnotravskih i vlasinskih sela. Do sela se stiže relativno prohodnim poljskim putem, bar leti. Početak sela nagoveštavaju zapis na staroj bukvi i kapelica posvećena Svetoj Trojici.

Ulazak u selo Dojčinovce, kapelica Sv. Trojice i seoski zapis

Kapelica Svete Trojice i seoski zapis na ulazu u selo

Kad god bih došao u neko selo želeo sam, između ostalog, da vidim i fotografišem seoski zapis. Seoski zapis u Dojčinovcima razlikuje se od ostalih. Stablo stare bukve dovoljno je veliko da, svako ko želi, može da ureže krst, ili ostavi nešto svoje.

Seoski zapis na stablu stare bukve, Dojčinovci, Vlasina Rid, Crna Trava

Seoski zapis na stablu stare bukve

Kraj zapisa je kapelica, posvećena Svetoj Trojici. Dovoljno je velika za par ikona, krst i bosiljak. Nedaleko od kapelice je isečak iz novina sa pričom o nastanku i istoriji sela.

Kapelica Svete Trojice na ulazu u selo Dojčinovci, Crna Trava

Kapelica Svete Trojice

U blizini je prostor za povremene susrete bivših i sadašnjih stanovnika Dojčinovca.

Kako upoznati selo

Kada se planira poseta nekom čuvenom, svetskom gradu moguće je na vebu pročitati savete i uputstva: znamenitosti koje možete obići za 6 i 12 sati, za dva dana i slično. Kada putujem srpskim selima, upoznajem ih malo drugačije. Dešava se da u posetu selu dođem s prijateljima, koji poznaju selo i ljude. Dešava se i da pođem seoskim ulicama i sokacima sam - pa dokle stignem. U Dojčinovce došli smo sami. Po selu, sve do kuće Danila Ilića vodila su nas seoska dvorišta, slikovite kapije i plotovi.

Seoska kuća, Dojčinovci, Crna Trava

Održavana seoska kuća

Nekada je u Dojčinovcima bilo 45 domova, sa 5-6 članova domaćinstva. Deca su pohađala osnovnu školu u Vlasina Ridu i u Čuki, a srednju u Crnoj Travi. Bili su dobri đaci, pa su postali lekari, inženjeri, učitelji. Svakako lepo, ali nakon škole, ostajali su u Crnoj Travi, ili išli dalje: u Niš, Beograd.

Ovih dana u Dojčinovcima cele godine žive trojica stanovnika.  

Seoska kuća s lepim plotom, Dojčinovci, Crna Trava

Seoska kuća s lepim plotom

Pored crnotravskih, poznati su i vlasinski zidari. Gradili su reprezentativne zgrade u Srbiji, a fabričke dimnjake po celoj Jugoslaviji.

 

Lepa predratna kuća, delo vlasinskih zidara, Dojčinovci, Crna Trava

Lepa predratna kuća, delo vlasinskih zidara

Tužne sudbine crnotravskih i vlasinskih porodica

Iz malih srpskih sela, uključujući crnotravska i vlasinska, ljudi su suviše često odlazili u ratove, iz kojih se dugo, ili uopšte nisu vraćali. Najčešće se ne zna ni gde su sahranjeni. U Dojčinovcu je spomenik ratniku Gavrilu, koji je poginuo u 26. godini. Kraj spomenika, u samom starom stablu, iznikla je breza.

Spomenik Gavrilu S. Božiloviću

Spomenik Gavrilu S. Božiloviću:
"Ratnik Gavrilo S. Božilović živeo 25 g. Poginuo 1915 g.
Podižu spomen otac Stojan i Gavrilove ćerke."

Staze do kuća i ljudi

Dojčinovci su naselje razbijenog tipa. Domaćinstva su po imanjima, imanja po nekoliko stotina metara udaljena jedna od drugih. Do kuće Danila Ilića vodi zemljani put, kroz procvetale, julske livade i s najlepšim pogledom na delove Vlasina Rida i Vlasinsko jezero.

Seoski put s pogledom na Vlasina Rid i Vlasinsko jezero, Dojčinovci, Crna Trava

Seoski put s pogledom na Vlasina Rid i Vlasinsko jezero

Letnje sunčano popodne, prebogato bojama i svetlošću, odvelo je dojčinovske livade i breze na najlepša impresionistička platna. Pokušavam da ne zamislim isti predeo u vreme poznih, jesenjih kiša i susnežica.

Letnje popodne u Dojčinovcima, Vlasina Rid, Crna Trava

Letnje popodne u Dojčinovcima

U poseti domaćinstvu Danila Ilića

Na kraju staze je domaćinstvo Danila Ilića.

Domaćinstvo Danila Ilića, Dojčinovci, Crna Trava

Domaćinstvo Danila Ilića

Danilo ima 86 godina i jedan je od trojice stalnih stanovnika sela. Na klupi ispred kuće, započinju manje-više neispričane priče o selu.

Danilo Ilić, Dojčinovci, Vlasina Rid, Crna Trava

Danilo Ilić

O izvorima i česmama

Kao i u celom kraju, izvora ima, voda je za piće. Nekadašnja vojska je većinu ispitala i ucrtala na topografske karte - što sam i proverio. Sa odlaskom ljudi, broj česama se smanjio.

O divljim svinjama i vucima

U ataru sela ima divljih svinja. Često unište ono što se poseje, opasne su kada gaje prasad. Ima i vukova. Dešava se da vuci zakolju ovcu, pa je "naprte na leđa i odnesu". Pođe Danilo po borovnice, "ponese samo grabuljku, kofu i lavor, a ker plače, čuje se na 3km". Danilo se sakrije iza breza i čeka. Na 5-6m prvi vuk, iza drugi . Jedne noći udavili su mu dve keruše i kera. Prikradu se noću, pa "od psa ostane samo lanac".

Kako stići do sela

S obzirom da je selo rasutog tipa, tokom popodnevnog boravka video sam samo deo sela. Prvom prilikom voleo bih da dođem i do ostalih kuća. 

Skretanje za Dojčinovce na putu Crna Trava - Vlasina

Skretanje za Dojčinovce na putu Crna Trava - Vlasina

Ukoliko želite da posetite selo, izaberite leto. Na desetak kilometara od Crne Trave, ili nekoliko kilometara od Vlasine, postoje putokazi za selo. Po suvom vremenu put je prohodan i za putnička vozila, a do sela su 2-3km.

 

U Dojčinovcu žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo projekat "Zaboravljena Srbija - poslednje godine crnotravskih sela".
    (Stavovi autora teksta i fotografija nužno ne izražavaju stavove Ministarstva kulture i informisanja RS, koje je finansijskim sredstvima podržalo realizaciju projekta)
  • Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Odboru za selo, na podršci;
  • našem domaćinu, Danilu Iliću na gostoprimstvu i pričama o Dojčinovcima i
  • ljudima iz Dojčinovca, koje nisam upoznao, čije sam lepe plotove i kuće fotografisao, nadajući se da neće da mi zamere.