Magazin za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju

Brod, Crna Trava

Selo Brod širilo se s obe strane Vlasine, a l'Art nouveau je putujući Evropom u Brod stigao 1905. Mahale, za koje nije bilo mesta kraj Vlasine, popele su se na okolna brda.

Centar sela Brod, Crna Trava

Centar Broda

Kroz Brod sam prošao više puta u julu i avgustu 2019. godine, putujući crnotravskim putevima - od sela do sela.

Brod, Crna Trava

Panorama Broda

Zahvaljujući svom položaju, pored jednog od ogranaka Carigradskog druma prema Crnoj Travi i Vlasini, Brod je relativno staro naselje. Nekada je korito Vlasine na ovom mestu bilo mnogo šire, reku nije bilo moguće pregaziti, pa je na trgovačkom putu korišćena skela: "brod". Otuda i ime sela: Brod.

Reka Vlasina, Brod, Crna Trava

Reka Vlasina u centru Broda

U centru Broda ovih dana

Centar Broda nalazi se kraj puta Vlasotince - Sastav Reka - Crna Trava - Vlasina, na jednom od retkih, ravnih i širih prostora uz reku Vlasinu. Na tom prostoru nije bilo mesta za sve, pa su se seoske mahale popele na okolna brda i udaljene su i do 5km od centra sela. Neke od mahala su: Belčine, Dećeve, Karakaši, Kojčini, Madžare, Markova Čuka, Pudine, Rašine, Slavujeve, Sirovičine. Centar sela smestio se s obe strane Vlasine, koje su povezane mostom.

Most preko Vlasine, Brod, Crna Trava

Most preko Vlasine (foto: Andrej Cvetković)

U Brodu su oduvek živeli vredni ljudi, koji su znali da iskoriste izuzetno povoljan geografski položaj mesta. Tako je selo, pre Drugog svetskog rata, imalo električnu centralu, strugaru, nekoliko kafana i prodavnica. Na brdu iznad Vlasine, sagrađene su škola 1909. godine i crkva 1925. godine. Posle rata u centru Broda izgrađen je Zadružni dom, koga danas više nema.

Lepa stara seoska kuća, Brod, Crna Trava

Lepa, stara seoska kuća u centru Broda (foto: Andrej Cvetković)

Odlazak meštana iz crnotravskih sela nije mimoišao ni Brod. Po popisu stanovnika iz 1948. godine u Brodu je bilo 1296 stanovnika. Masovno iseljavanje počinje šezdesetih godina. Popis iz 1961. Brod je sa svojim mahalama imao 952 stanovnika. Konačno, popis iz 2011. dočekao je 71 stanovnik.

Mesna kancelarija, Brod, Crna Trava

Zgrada mesne kancelarije

Nakon nekoliko decenija od iseljavanja stanovnika, pojedini meštani vraćaju se u svoje selo.

Stare seoske zgrade, Brod, Crna Trava

Stari objekat u centru Broda

Neke od starih kuća obnavljaju, ali grade i nove, izuzetno lepe kuće, pa se panorama Broda postepeno menja.

Panorama Broda, Crna Trava

Kuće u centru Broda

Kraj magistralnog puta Crna Trava - Sastav Reka, s pogledom na Vlasinu i selo, izgrađeno je nekoliko novih kuća.

Nova seoska kuća, Brod, Crna Trava

Nova kuća porodice Nikolić

Na uzvišenju iznad puta nalazi se izuzetno lepa, nova kuća. Arhitekta je objekat, izgrađen u narodnom stilu, usmerio ka centru Broda. Dominira osunčani doksat, sa širokim pogledom na Vlasinu, centar Broda i okolna brda.

Lepa nova seoska kuća, Brod, Crna Trava

Izuzetno lepa nova kuća, s pogledom na Brod

L'Art nouveau u Brodu

Krajem XIX veka l'Art nouveau (secesija) krenula je iz Evrope i šireći se, stigao je i do Broda.

U centru Broda su dve predratne kuće porodice Nikolić, u kojima su bile kafane i prodavnice. Jedna od njih izgrađena je 1905. godine, baš u stilu secesije. Ne znam ko je arhitekta, ali stroga, državna komisija izvršila je prijem. Proverili su dubine temelja, visine prostorija i saglasili su se da objekat zadovoljava važeće propise, da je siguran i primeren nameni.

L'Art nouveau, Brod, Crna Trava

Kuće porodice Nikolić

Nakon Drugog svetskog rata u delu kuće bile su škola i mesna kancelarija.

Secesija, Brod, Crna Trava

Kuća u stilu secesije

Fasada stare kuće, Brod, Crna Trava

Detalji fasade

Ovih dana kuća porodice Nikolić proslaviće 115. rođendan. Čini se da je kameni deo zida malo napukao, ali floralno stilizovane utege još uvek održavaju stabilnost zgrade.

Detalj fasade kuće, Brod, Crna Trava

Stilizovne utege (foto: Andrej Cvetković)

Stradanja i sećanja

U nekim vremenima, a suviše često, trgovce i sve ostale putnike koji prolaze Brodom, smenjivale su neprijateljske vojske. Nisu birali žrtve. Po nekim podacima, u periodu 1941-1945, iz Broda i brodskih mahala poginuo je 74 borac NOV, pored njih stradalo je još 156 meštana, a 180 dece ostala su ratna siročad.

Seoska spomen česma, Brod, Crna Trava

Spomen-česma posvećena Ljubomiru R. Nikoliću (foto Andrej Cvetković)

Ovih dana meštani Broda popisuju žrtve balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Nažalost, biće to još jedan dugačak spisak na spomen-obeležju, koje žele da podignu, a koje će se smestiti kraj spomen-česme, posvećene Ljubomiru R. Nikoliću. Pored fotografije, na česmi je spomen-ploča: "Stan putniče! Umi lice utoli žeđ. Pokloni se seni Ljubomira R. Nikolića 14-V-1915 god. koji položi kosti i proli mlađanu krv za otadžbinom Srbijom. Spomen podižu: otac Ranđel Nikolić i braća Milorad i Tasa kafedžija iz Broda.". Česmu su 1992. godine obnovili bratanci Stavra i Lale.

Seoska spomen česma, Brod, Crna Trava

Detalj spomen-česme posvećene Ljubomiru R. Nikoliću

Na brdu iznad sela, na platou ispred crkve i škole, podignut je spomenik Nikoli Stojka Stamenkoviću (1873-1915). Na ploči je kratka, tragična biografija Nikole Stamenkovića: bio je predsednik opštine Brod u periodu 1905-1914, pokrenuo i organizovao izgradnju i otvaranje škole u Brodu 1909, sa činom kaplara Srpske vojske  ranjen u bici kod Krupnja, krajem 1914. Nikola Stamenković umro je u Valjevskoj vojnoj bolnici, marta 1915. i počiva na Starom vojničkom groblju u Valjevu. Spomenik su podigli i 2017. obnovili: unuk Stojko, praunuk Moma, čukununuk Dušan, potomci familije Stojković.

Seoski spomenik, Brod, Crna Trava

Spomenik Nikoli Stamenkoviću (1873-1915), foto: Andrej Cvetković

Sećajući se stradalih, ili sluteći nove tragedije, Tasa R. Nikolić posadio je tri bora - po jedan za braću Ljubomira i Milorada, a treći za sebe. Na jednom od njih je ploča s posvetom: "Ovi borovi posadio je 1925. god. Tasa R. Nikolić, mehandžija i trgovac iz Broda, rođen 1893. god.".

Stogodišnji borovi, Brod, Crna Trava

Tasini borovi iz 1925. godine

Gornji deo Broda

Kada se pređe most preko Vlasine, seoski sokak prolazi pored nekoliko novih kuća, nove vodenice i stiže do škole i crkve.

Seoski put, Brod, Crna Trava

Put za školu i crkvu

Na Vlasini je do sredine pedesetih, pored električne centrale, bilo i vodenica. Uostalom, elektrana i vodenice rade po istom principu. Vremenom, stara centrala i vodenice su nestale. Ovih dana, jedan Moma sagradio je sasvim novu vodenicu i za razliku od epidemioloških investitora MHE, Moma nije baš ništa pokvario.

Nova vodenica, Brod, Crna Trava

Momina vodenica (foto: Andrej Cvetković)

Škola u Brodu sazidana je 1909. godine. Nakon 100 godina rada, 2010. godine u selu više nije bilo đaka, pa je škola zatvorena. Konačno, školska zgrada obrušila se 2016, pod teretom velikog snega.

Seoska škola iz 1909. godine, Brod, Crna Trava

Škola iz 1909.

Crkva svetog Pantelejmona podignuta je 1925. godine, a obnovljena je pre nekoliko godina. (Pročitajte celu priču o crkvi u Brodu)

Seoska crkva, Brod, Crna Trava

Crkva svetog Pantelejmona i škola u pozadini

Seoska crkva, Brod, Crna Trava

Unutrašnjost crkve svetog Pantelejmona

Od sela do sela sa Ranđelom T. Nikolićem - Laletom iz Broda

Pripremajući za obilazak crnotravskih sela, pročitao sam ponešto o njima, prikupio topografske karte, GPS i Gugl mape. Već prvog dana bilo je potpuno jasno da ništa od toga ne pomaže previše. Do crnotravskih sela vode planinski i šumski putevi, često teško prohodni i bez osnovnih putokaza. Ukratko, ni jedan od tih obilazaka nije moguć bez lade nive i nekoga, ko poznaje skrivene i zamršene crnotravske staze. Po preporuci prijatelja, probleme je rešio Ranđel Nikolić, u celom kraju poznat kao: Lale iz Broda.

Ranđel Nikolić, Brod, Crna Trava

Portret Ranđela Nikolića u Dobrom Polju

Lale je decenijama unazad crnotravskim putevima provlačio kamione svih mogućih marki, sada eksponate u specijalizovanim svetskim muzejima. Naša zajednička putovanja imala su i drugi deo. Ume da nađe i prepozna svaku kuću, čak i one skrivene u najdubljim jarugama bukovih šuma. Zna istoriju svih sela, mahala i crnotravskih familija. Preostali stanovnici crnotravskih sela rado ga dočekuju, a zajednička sećanja najčešće počinju i završavaju se na Čobancu.

Konačno, u gostinjskoj sobi one l'Art nouveau kuće predstavio nam je ilustrovanu istoriju sela i familija Broda i njegovih mahala.

Porodične fotografije, Brod, Crna Trava

Zidni album porodice Nikolić (foto: Andrej Cvetković)

Kako stići do sela

S obzirom da je selo rasutog tipa, tokom popodnevnog boravka video sam samo deo sela. Prvom prilikom voleo bih da dođem i do ostalih mahala i kuća. Najbolje vreme za posete Brodu i njegovim mahalama je leto.

Putokaz za selo Brod, Crna Trava

Putokaz za Brod na putu Sastav Reka - Crna Trava

Do Broda putuje se pravcem Vlasotince - Sastav Reka - Crna Trava. Od Vlasotinca do Broda je oko 40km i sat vožnje. U suprotnom smeru, od Vlasine do Broda je 20km i 25 minuta vožnje sasvim dobrim putem.

 

U Brodu žive dobri ljudi, dobrodošli ste!


Zahvaljujem se:

  • Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koje je finansijski podržalo projekat "Zaboravljena Srbija - poslednje godine crnotravskih sela".
    (Stavovi autora teksta i fotografija nužno ne izražavaju stavove Ministarstva kulture i informisanja RS, koje je finansijskim sredstvima podržalo realizaciju projekta)
  • Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Odboru za selo, na podršci;
  • našem domaćinu, Ranđelu Nikoliću, poznatom kao Lale iz Broda, na gostoprimstvu i pričama o Brodu i njegovim mahalama i
  • ljudima iz Broda, čije kuće fotografisao, nadajući se da neće da mi zamere.

Autor teksta i fotografija: Zoran Cvetković